DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FOTO - Peste 100 de grefieri protestează pe scările Palatului de Justiţie din Bucureşti. Proteste şi în alte oraşe

Inquam Photos / George Calin
protest grefieri

Peste 100 de grefieri au oprit miercuri activitatea, la ora 10.00, şi au ieşit la protest pe scările Palatului de Justiţie din Bucureşti. Aceştia sunt nemulţumiţi de intenţia Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu.

La Cluj-Napoca, peste 150 de grefieri protestează, miercuri, față de intenția guvernanților de a le tăia pensiile de serviciu. Și la Craiova protestează aproximativ 160 de grefieri și IT-iști de la Tribunalul Dolj și Judecătoria Craiova. Timp de două ore, ei blochează instanțele, iar arhivele au fost închise.

la Iași, 120 de grefieri au întreupt acitivatea, nemulțumiți de abrogarea pensiilor de serviciu. Grefierii de la Curtea de Apel și de la Tribunalul Iași au ieșit cu pancarte pe care era scris: „Justiția nu se poate fără grefieri" și „Avem interdicții și incompatibilități".

La Constanța sunt aproximativ 100 de grefieri pe scările Curții de Apel. Oamenii țin în mâini foi pe care scrie „protest spontan".

La Ploiești, activitatea Tribunalului Prahova este blocată, după ce grefierii au ieșit în stradă.

La Tribunalul Prahova, toți grefierii, aproximativ 40 de persoane, au decis să se alăture protestului. Oamenii au protestat pașnic și au afișat mesaje precum „grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupațională”, „vrem înlăturarea interdicțiilor” sau „grefierii nu pot desfășura alte activități decât didactice”.

La Judecătoria Sinaia, au protestat 15 grefieri.

Proteste similare au loc la Focșani, Alba Iulia sau Brașov.

”Miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, peste 6000 de grefieri vor ieşi în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel naţional, pe timpul activităţii Plenului Camerei Deputaţilor, timp în care vor fi închise arhivele şi registraturile şi suspendate şedinţele de judecată. Motivul îl reprezintă soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar”, au anunţat anterior sindicatele grefierilor.

Ei argumentează că, în şedinţa din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă şi protecţie socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale şi de serviciu, pentru ca Guvernul României să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acestea. Cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiaşi comisii în data de 17 decembrie 2019, iar în urma votului a fost adoptat proiectul de lege PL-x 292/2019 care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

”Cu toate că Ministerul Justiţiei, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor în data de 18 decembrie 2019. În virtutea dreptului constituţional la liberă exprimare, În raport de soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor şi în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizaţiilor noastre sindicale şi profesionale, Faţă de locul şi rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiţie, reprezentând ”motorul” fiecărei instanţe şi fiecărui parchet, I N F O R M Ă M P U B L I C că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”,anunţă sindicaliştii.

Ei anunţă că aceasta reprezintă o primă formă de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.