Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Revenirea talibanilor la putere: joacă politic în negocieri alături de China, după plecare americanilor din zonă

South China Morning Post. Explicație foto: Delegația talibană la întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe din China
Talibani și chinezi,

O delegație formată din nouă membri, condusă de liderul taliban Mullah Baradar Akhund, s-a întâlnit marți cu ministrul de externe și consilier de stat chinez Wang Yi. Liderul taliban a asigurat Beijingul că nu vor permite Afganistanului să fie folosit împotriva securității niciunei țări, arată hindustantimes.com. Este primul semn al talibanilor că vor să își joace șansa pe mai multe planuri, inclusiv cu China.

Liderul talibanilor de front, Mullah Baradar Akhund, s-a întâlnit cu ministrul de externe chinez Wang Yi. Grupul său caută sprijinul Beijingului pentru a-și extinde influența în Afganistan, după ce a asigurat că nu va permite ca teritoriul să fie folosit de teroriști pentru a viza orice țară terță. Asigurarea a fost dată de Mullah Barader, deoarece Beijingul este îngrijorat că mișcarea extremistă uigură se poate adăposti în Emiratul Afganistanului prin coridorul Wakhan.

Mullah Baradar a călătorit în China timp de două zile în calitate de șef al unei delegații de rang înalt de nouă persoane și a ținut întâlniri separate cu Wang, viceministrul de externe al Chinei și reprezentantul special chinez pentru Afganistan, au declarat talibanii într-o declarație.

"Reuniunile s-au concentrat pe probleme politice, economice și de securitate legate de cele două țări, situația actuală din Afganistan și procesul de pace", se adaugă în declarație.

Temerile Occidentului

Asigurând Beijingul că nu va permite teritoriul afgan să fie utilizat împotriva oricărei țări terțe, talibanii încearcă să calmeze temerile globale că grupurile teroriste din Pakistan și grupurile pan-islamice, precum Al Qaeda, nu vor folosi conflictele civile din Afganistan pentru a impune și forma tabere de antrenament pentru terorism pentru țările care se opun islamului radical.

În timpul primului său mandat la putere între 1996-2001, talibanii au adăpostit majoritatea grupărilor teroriste pan-islamice, cum ar fi Al Qaeda, Harkat-ul-Ansar, HuJI Bangladesh, au ținut tabere de instruire pentru grupuri din Pakistan, cum ar fi Lashkar-e-Taiba. și practic sponsorizat jihadul global din întreaga lume.

Cooperează pentru combaterea Covid-19

Delegația talibană a mulțumit, de asemenea, Chinei pentru cooperarea continuă cu poporul din Afganistan, în special pentru cooperarea continuă în lupta împotriva bolii coronavirus (Covid-19).

Se tem de SUA

Potrivit observatorilor din Afganistan, talibanii caută asigurări din partea Chinei pentru a-i ajuta să înființeze un emirat în Afganistan, pentru ca SUA să nu aibă alte gânduri asupra grupului sunnit după rapoarte despre un număr mare de victime civile.

SUA au declarat deja că vor părăsi Afganistanul la 31 august

„În timp ce Pakistanul încearcă să-și exercite influența asupra talibanilor pentru a se apropia de relansarea legăturilor sale cu SUA, grupul islamist sunnit se îndreaptă spre Islamabad pentru a-și întări legăturile cu China. Chinezii, la rândul lor, urmăresc extinderea inițiativei Centrului și Drumului în Afganistan și în Asia Centrală, pentru a prelua comerțul bilateral cu Afganistan și pentru a exploata resurse precum cărbune, cupru și minereu de fier în acea țară ", au declarat diplomații cu sediul în SUA și India pentru sursa citată. China dorește să utilizeze Afganistanul ca o rută către republicile din Asia Centrală Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Kazahstan, mai susțin sursele.

Sursa foto: hindustantimes.com. Liderul taliban Mullah Baradar Akhund împreună cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

content-image

Sursa foto: South China Morning Post. Explicație foto: Delegația talibană la întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe din China

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.