Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO | 'Protestul polonezilor liberi' - Sute de mii de oameni în stradă la Varșovia: 'Tusk în celulă, nu la Bruxelles', 'Presă liberă'

Radek Pietruszka / PAP / Profimedia
protest polonia

Joi, 11 ianuarie, susținătorii partidului Lege și Justiție (PiS) s-au adunat în fața clădirii Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez) în legătură cu „Protestul polonezilor liberi”. Participanții au umplut strada Wiejska. Mulți au cu ei steaguri albe și roșii, unii au adus pancarte cu sloganul „Solidaritate cu Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik”.

„Protestul polonezilor liberi”, organizat de partidul Lege și Justiție, a început joi, la ora 16.00, în fața Seimului. Gazda evenimentului, Rafał Bochenek, a declarat că sunt aproximativ 300.000 de participanți și „câteva zeci de mii sunt încă pe drum”. El a anunțat, de asemenea, o „plimbare spontană” în fața Cancelariei premierului din Aleje Ujazdowskie. Oamenii au făcut apel să nu folosească materiale pirotehnice.

Apoi a luat cuvântul liderul PiS, Jarosław Kaczyński. În plan mai sunt prevăzute discursuri ale fostului premier Mateusz Morawiecki și ale șefului clubului PiS, Mariusz Błaszczak.

În mulțime se pot vedea multe steaguri naționale și bannere cu sigla Solidarității. Printre scandările adunate se numără: „Polonia liberă”, „Tusk în celulă, nu la Bruxelles” și „Mass-media liberă, tribunale libere, oameni liberi”. Bannerele poartă sloganuri: „Protestul polonezilor liberi”, „Tirania fărădelegii”, „Închideți mituitorii, eliberați eroii”, „Corbul roșu nu va învinge vulturul” și „Germanul nu ne va scuipa în față”.

„Protestul polonezilor liberi” în apărarea lui Kamiński și Wąsik

De ce manifestă aceștia?

Săptămâna trecută, președintele PiS, Jarosław Kaczyński, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că demonstrația va avea loc „în apărarea libertății de exprimare, a mass-media și a democrației”. Potrivit lui Kaczyński, „avem o problemă reală cu democrația astăzi”.

Potrivit fostului prim-ministru Mateusz Morawiecki, „libertatea noastră, bogăția polonezilor obișnuiți, stabilitatea economiei și securitatea sunt grav amenințate”. „Ce putem face pentru a ne apăra împotriva acestei situații? Ceea ce polonezii au făcut întotdeauna în fața pericolului. Să ne unim, să ne arătăm solidaritatea și să arătăm acum un cartonaș roșu echipei de opt stele”, a spus el săptămâna trecută într-o înregistrare postată pe platforma X.

Potrivit lui Morawiecki, „nu trebuie să se permită ca încălcarea regulilor democratice să devină noua normă”. „Trebuie să fim umăr la umăr și să apărăm valorile care stau la baza Poloniei”, a subliniat el.

content-image

Demonstrația de joi în fața Seimului

Cu doar două ore înainte de începerea oficială a demonstrației, mai mulți demonstranți soseau pe străzile laterale. În zonă se află un număr mare de mașini de poliție și polițiști. Strada Wiejska, de la Piękna până la Piața Trzech Krzyży, este plină de oameni. În apropierea scenei, un steag alb și roșu de câteva zeci de metri înălțime era întins deasupra capetelor participanților. De asemenea, pe străzile din apropiere este aglomerație: Górnośląska și Piękna.

„Din cauza mitingului care va avea loc în fața parlamentului, sunt posibile perturbări ale traficului în zona străzilor Wiejska, Matejki, Piękna și în Aleje Ujazdowskie între Piața Na Rozdrożu și Piața Trzech Krzyży”, a scris poliția capitalei pe rețelele de socializare. Ea a făcut apel la șoferi să respecte ordinele polițiștilor.

Manifestanții au sosit cu autocarele din toată țara.

Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik au fost condamnați legal la doi ani de închisoare și la cinci ani de interdicție de a ocupa funcții publice. Tribunalul districtual din Varșovia i-a găsit vinovați în legătură cu activitățile operaționale din timpul așa-numitului scandal al terenurilor. Kamiński și Wąsik au fost reținuți marți în incinta Palatului Prezidențial, unde se adăposteau pentru că președintele îi grațiase înainte de pronunțarea hotărârii definitive. Judecătorii au considerat însă că această grațiere nu are efect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.