Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Zeci de credincioși l-au cinstit pe Sfântul Mucenic Haralambie, în Galați, alături de ÎPS Casian

Facebook
ÎPS Casian, Dunărea de Jos

Cinstirea Sfântului Mucenic Haralambie cheamă în fiecare an la rugăciune şi fapte bune pe foarte mulţi credincioşi gălăţeni, în special la biserica situată în zona Pieţei Centrale din municipiul Galaţi, care îl are ca ocrotitor spiritual.

La ceas de sărbătoare, preoţii acestei parohii au sâvârşit Sfânta Liturghie, la finalul căreia, în mijlocul slujitorilor şi a numeroşilor credincioşi s-a aflat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian pentru a le aduce cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească.

La slujbă au participat şi 10 elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 16 din municipiul Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.

În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa plină de credinţă a Sfântului Mucenic Haralambie, model de slujitor şi mărturisitor jertfelnic al dreptei credinţe, dar şi mijlocitor la Bunul Dumnezeu pentru cei aflaţi în încercări şi suferinţe.

”La prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, în locaşul ce este hărăzit de mult timp în municipiul Galaţi, o mulţime de credincioşi s-au îndreptat cu evlavie şi au participat la Dumnezeiasca Liturghie, urmată de rugăciunile speciale pentru izbăvirea sufletească şi trupească de greutatea bolii în pandemie, cu încredinţarea că Sfântul Haralambie, atât în faţa tronului Preasfintei Treimi în ceruri, dar şi aici, îl roagă pe Dumnezeu ca să coboare în inimile şi în sufletele credincioşilor harul izbăvirii de boală, cum a făcut-o ca păstor pe pământ. Şi mai are o motivaţie specială, şi anume, de a privi la temeliile adânci ale Bisericii acesteia, construită pe groapa comună şi mormintele multor credincioşi răpuşi de ciuma din timpul lui Caragea.

Puterea rugăciunii personale şi mai ales puterea rugăciunii comunitare, precum şi grija pentru sănătate, cu rugăciunile Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, să ne ajute pe toţi să depăşim pandemia şi să ne continuăm frumos viaţa noastră în sănătate şi solidaritate spre Slava lui Dumnezeu şi binele personal şi comun”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la Domnul.

În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 90 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi au primit din partea parohiei cărţi de rugăciune şi produse pentru igienă, bucurându-se astfel de dragosta şi dărnicia Sfântului Haralambie.

De asemenea, 16 familii cu posibilităţi materiale reduse au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente neperisabile, iar credincioşii care au fost prezenţi la Sfânta Liturghie în ziua hramului, au primit sticle cu Aghiasmă mică, iconiţe şi produse de panificaţie ambalate.

Valoarea darurilor oferite cu prilejul hramului a fost de 10.000 lei.

Locaşul de cult a fost ridicat în doar şapte luni, între 1 mai şi 1 decembrie 1848 şi a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.

La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă era situată la marginea târgului Galaţi. În prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galaţi.

Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare, atât la interior cât şi la exterior.

În prezent, în interiorul locaşului de cult se efectuează lucrări de pictură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.