Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO – 'Zici că a dat unul cu bombă': tornada a rupt tot în cale într-un județ din România, la fel ca în SUA

Facebook.com
pagube meteo

Fenomenele meteo extreme lovesc puternic în România!

Pagube serioase în nordul județului Galați, unde o tornadă a făcut prăpăd: zeci de case au rămas fără acoperișuri, copaci rupți, solarii puse la pământ, curți inundate și localități fără energie electrică, după ce o tornadă a fost sesizată în zonă.

Primarul comunei Matca, Gheorghe Marin, a evaluat pagubele în prima fază.

„Probabil a fost una dintre cele mai mari furtuni din ultimii zeci de ani. În acest sens, luni dimineață, încă de la prima oră, va fi instituită o comisie care va merge să constate pagubele la toți cei care doresc. Toți cei care au urgențe legate de copaci, apă în exces sau alte intervenții, sunt rugați să sune la domnul primar, doamna viceprimar sau la domnul administrator. Probabil vor mai fi mari probleme legate de curentul electric. Deja au venit câteva echipe și au început lucrările la remedierea parțială a acestei probleme .Oricât am încerca, nu ne putem opune forței naturii. Este un moment greu pentru comunitatea noastră, dar cu siguranță Dumnezeu ne va ajuta să trecem peste asta”, a transmis primarul Gheorghe Marin, pe Facebook.

Potrivit autorităților, au fost afectate 10 hectare de solarii, iar mai multe case au rămas fără acoperișuri și geamuri. De asemenea, pe șosea sunt căzuți foarte mulți copaci. Localnicii spun că nu au văzut niciodată o tornadă așa de puternică. „A fost o tornadă puternică, nu am văzut niciodată așa ceva. Este grav, foarte grav. A distrus totul în calea ei. A pus la pământ solarii, copaci, acoperișuri. Șoseaua este plină de copaci căzuți. Zici că a dat unul cu bombă”, spune un localnic din Matca, informează ADEVARUL.RO.

Context

Peste 50 de copaci au fost rupţi sau scoşi din rădăcini, 39 de acoperişuri au fost distruse de vânt, 11 străzi au fost inundate şi 52 de localităţi au rămas fără energie electrică în judeţul Galaţi, duminică după-amiază, în timpul Codului portocaliu de averse torenţiale şi vânt puternic, informează Agerpres.

În municipiul Tecuci, vântul a smuls 3 acoperişuri, a doborât 40 de copaci, care în cădere au avariat trei autovehicule şi au rupt reţele de electricitate, iar 6 străzi au fost inundate de aversele torenţiale de ploaie.

În localitatea Ghidigeni, 30 de acoperişuri au fost degradate şi mai mulţi copaci au căzut pe drumuri, respectiv cabluri electrice.

În localitatea Matca au fost afectate 10 hectare de solarii, au fost distruse 6 acoperişuri, iar numărul apelurilor înregistrate la 112 din această localitate a fost de 126.

În jurul orei 20,00, Electrica a transmis că 52 de localităţi din judeţul Galaţi au rămas fără curent electric, în total peste fiind afectaţi 4.400 de consumatori.

"Pe fondul fenomenelor meteo periculoase care s-au manifestat în judeţul Galaţi şi al Codului portocaliu de instabilitate atmosferică, cu cantităţi de apă de 40-50 l/mp, ISU Galaţi a dispus activarea Grupării Operative la nivelul instituţiei şi mărirea capacităţii operaţionale pentru Detaşamentele de pompieri Tecuci şi Galaţi. O sută de pompieri au acţionat în localităţile afectate de fenomenele meteo, în municipiul Tecuci fiind necesară degajarea a peste 40 de copaci căzuţi pe carosabil, afectate trei maşini, trei acoperişuri şi numeroase fire electrice. De asemenea, pompierii militari au intervenit cu mijloacele specifice de intervenţie pentru evacuarea apei din cele şase străzi inundate în Tecuci", a informat ISU Galaţi.

Au mai fost raportaţi copaci doborâţi de vânt în localităţile Matca, Lieşti, Iveşti, Fundeni, Barcea, Drăgăneşti, Ghidigeni, Negrileşti, Slobozia Conachi şi Pechea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.