Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotografia la care foarte puțini au acces: ce a văzut Pentagonul înainte să doboare balonul chinezesc de spionaj

space.com
balon chinezesc

Departamentul american al Apărării a publicat o imagine realizată din cabina de pilotaj a unui avion de spionaj U-2, în timp ce acesta survola balonul de supraveghere suspectat de China care a plutit deasupra Statelor Unite la începutul acestei luni. Fotografia a fost făcută pe 3 februarie deasupra Statelor Unite continentale, informează space.com.

Pe lângă faptul că oferă o privire rară în cabina de pilotaj a unui U-2 în zbor, fotografia dezvăluie scara masivă a balonului și sarcina utilă sofisticată, asemănătoare unui satelit, care atârnă sub el.

Un pilot al Forțelor Aeriene ale SUA a privit balonul de supraveghere suspectat a fi chinezesc în timp ce acesta plutea deasupra Statelor Unite continentale centrale, la 3 februarie 2023.

În imagine pot fi observate panouri solare atârnate de balon, precum și alte câteva detalii, inclusiv ceea ce pare a fi o antenă albă mare în centrul încărcăturii utile. Se pot vedea o serie de alte echipamente, dar nu este clar ce anume ar putea fi acestea. Departamentul Apărării a declarat anterior că balonul avea capacitatea de manevră, deci este posibil ca unele dintre echipamente să fie o elice.

content-image

Pe lângă faptul că oferă o privire clară asupra încărcăturii utile a balonului, imaginea balonului conținea o imagine suficient de clară a terenului de sub U-2 pentru ca utilizatorii Twitter să geolocalizeze locul în care a fost realizată imaginea. Potrivit unei analize postate miercuri (22 februarie) de către utilizatorul Twitter @obretix, imaginea pare să fi fost realizată la aproximativ 100 de kilometri (60 de mile) la vest de St. Louis, Missouri, în apropiere de orașul Bellflower.

Alții au folosit imaginea pentru a estima dimensiunea balonului. Potrivit unui tweet din 22 februarie al profesorului de aerodinamică de la Universitatea Texas din San Antonio, Dr. Chris Combs, profesor de aerodinamică, umbra U-2 pe învelișul balonului ar trebui să corespundă dimensiunii reale a acestuia. Având în vedere că U-2 are o lungime de 20 de metri (65 de picioare), balonul ar părea să aibă un diametru de aproximativ 40 de metri, așa cum a estimat anterior Pentagonul.

După ce fotografia a fost făcută pe 4 februarie, Pentagonul a ordonat ca balonul să fie doborât în largul coastei Carolinei de Sud, moment în care resturile sale au fost recuperate pentru a fi analizate.

În zilele care au urmat, aeronavele Forțelor Aeriene ale SUA au doborât alte trei "obiecte", dintre care cel puțin unul pare să fi fost un balon de cercetare inofensiv. În ciuda curiozității generale care a urmat, Pentagonul a fost nevoit să emită o declarație în care afirma că nu există nicio dovadă că vreunul dintre obiecte ar fi fost un "indiciu al extratereștrilor sau al altor activități extraterestre".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.