Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fractură între procurorii CSM: Cum a fost delegată Kovesi din nou la PÎCCJ, deşi are doar grad de parchet de tribunal

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi lazar

Începând cu data de 11 ianuarie 2019, Laura Codruţa Kovesi este delegată pentru încă şase luni la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost luată de Secţia pentru procurori a CSM, în şedinţa din 20 decembrie 2018, cu o majoritate de 4 la 1, unul dintre procurori fiind de părere că delegarea fostei şefe a DNA nu trebuie prelungită, ci aceasta trebuie să-şi continue activitatea la DIICOT Sibiu. Delegarea procurorului Adrian Mircea, cu grad de parchet de curte de apel, de la DNA la PÎCCJ, a fost aprobată în unanimitate în cadrul aceleiaşi şedinţe.

La scurt timp după ce motivarea hotărârii Secţiei pentru procurori a CSM a fost publicată pe site-ul instituţiei, documentul a fost eliminat.

Potrivit noii forme a legii 303/2004, procurorii trebuie să aibă gradul profesional corespunzător parchetului la care funcţionează. Doar că Laura Codruţa Kovesi are grad de parchet de pe lângă tribunal. Procurorii din CSM au apreciat însă că, fiind numită la DIICOT Sibiu, structură în cadrul Parchetului General, fosta şefă a DNA îndeplineşte temporar condiţia de grad profesional de PÎCCJ, ceea ce îi permite să fie delegată. CSM invocă şi faptul că prelungirea delegării ar fi de fapt parte a unei proceduri în curs, motiv pentru care nu se aplică noile prevederi din statutul judecătorilor şi procurorilor.

Vezi AICI motivarea integrală! (.pdf)

"Secţia pentru procurori apreciază că, in raport de dispoziţiile art. 109 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările aduse prin Legea nr. 242/2018, intrată în vigoare la data de 18.10.2018, procedurilor de ocupare a funcţiilor de procuror prin delegare, declanşate anterior acestor modificări, le sunt incidente dispoziţiile legale în vigoare la data declanşării acestor proceduri. De asemenea, prelungirea delegării, ca efect al delegării, se va afla tot sub incidenţa legii aplicabile in procedura de delegare, avănd în vedere că la art. 57 alin. (7) cu trimitere la alin. (6) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede expres că prelungirea delegării se face in aceleaşi condiţii in care s-a dispus delegarea, altfel s-ar crea o "lex tertia". Or, în mod constant, Curtea Constituţională a stabilit că nu se pot combina prevederi din vechea şi din noua lege, deoarece s-ar ajunge la o "lex tertia", consecinţă inadmisibilă, deoarece ar însemna ca cei ce aplică legea să exercite un atribut care nu le revine, intrănd în sfera de competenţă constituţională a legiuitorului (in acest sens, Deciziile nr. 1470/2011 şi nr. 265/2014).

Avănd în vedere că funcţiile de execuţie în care s-a propus prelungirea delegărilor sunt vacante, luănd în considerare propunerile formulate de procurorul general al Parchetului de pe lăngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi faptul că doamna procuror Kovesi Laura-Codruţa şi domnul procuror Mircea Adrian ocupă în prezent, prin delegare, funcţii de execuţie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit art. 57 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, în forma în vigoare anterioară modificărilor aduse prin Legea nr. 242/2018, Secţia pcntru procurori va dispune prelungirea delegărilor celor doi magistraţi", se arată în motivarea deciziei Secţiei de procurori a CSM.

CITEȘTE ȘI: Mit sau realitate? Legătura dintre fibrele alimentare şi cancer .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.