Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fractură la vârful clerului iranian - Un influent ayatollah respinge recurgerea la violenţă pentru a impune vălul femeilor

wikimedia.org
iran-politie

Unul dintre principalii lideri şiiţi ai Iranului a respins recurgerea la violenţă pentru a impune vălul femeilor, pe fondul mişcării de contestare declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Iranul este zguduit de manifestaţii după moartea, pe 16 septembrie, a acestei tinere kurde iraniene de 22 de ani, arestată la Teheran de poliţia moravurilor care îi reproşa că a încălcat codul vestimentar strict ce impune femeilor să poarte văl în public.

Marele ayatollah Naser Makarem Shirazi a declarat că "nu consideră că violenţa şi presiunea sunt eficace în problema hijabului", a transmis agenţia de presă Irna joi seara.

Shirazi, un important Marja ("referinţă religioasă" pentru credincioşii şiiţi, n.r.) cunoscut pentru poziţiile sale conservatoare, a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu ministrul iranian al culturii, Mohammad-Mehdi Esmaili, în oraşul sfânt Qom, în centrul Iranului.

"Preşedintele şi miniştrii trebuie să ştie că sunt într-o situaţie dificilă. Este adevărat că inamicul este foarte activ, însă nu suntem într-un impas", a declarat Marele ayatollah Naser Makarem Shirazi.

Miercuri, şi ministrul iranian al turismului Ezzatollah Zarghami a îndemnat la o mai mare toleranţă în ceea ce priveşte portul vălului în spaţiul public.

Pe 10 ianuarie, Autoritatea judiciară a Iranului a declarat dimpotrivă că vrea să fie aplicată din nou o lege ce prevede sancţiuni severe, precum exilul, pentru persoanele care nu respectă obligaţia de a purta văl în public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.