Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frământări la NATO: Jens Stoltenberg nu intenţionează să-şi prelungească mandatul, surse diplomatice susțin contrariul

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu intenţionează să-şi prelungească mandatul şi urmează să părăsească postul aşa cum a planificat, în toamna acestui an, a anunţat alianţa nord-atlantică, relatează duminică dpa, potrivit Agerpres.

Ce a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu

"Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori şi el şi-a desfăşurat activitatea pentru o perioadă de aproape nouă ani", a declarat sâmbătă noaptea purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, la solicitarea dpa.

"Mandatul secretarului general se încheie în octombrie acest an şi el nu intenţionează să obţină o nouă prelungire a mandatului său", a adăugat Lungescu.

În luna martie a anului trecut, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit până la 30 septembrie 2023.

Recent, au existat speculaţii că mandatul lui Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, ar putea fi prelungit din nou pe fondul conflictului din Ucraina, aminteşte dpa.

Surse diplomatice susțin prelungirea mandatului lui Stoltenberg

De altfel, duminică, publicația Welt am Sonntag, citând surse diplomatice neidentificate, susține că NATO ar putea preliungi mandatul, în condițiile în care alianța încearcă să mențină stabilitatea în timpul războiului din Ucraina.

Statele membre ar vrea prelungirea mandatului lui Stoltenberg până în aprilie 2024, datorită "realizărilor sale remarcabile" și pentru a garanta stabilitatea alianței militare în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, relatează Reuters.

Există un acord informal între cele 30 de state membre ca Stoltenberg să rămână în funcție și după încheierea mandatului său la 30 septembrie, a precizat ziarul, adăugând că o decizie oficială va fi luată în următoarele săptămâni.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a declarat că nu a avut intenția de a solicita o altă prelungire a mandatului său.

Lui Stoltenberg, economist de formație și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, i s-a prelungit mandatul inițial în cadrul NATO anul trecut. A fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șef al NATO în anul următor. A fost, de asemenea, ministru de finanțe și ministru al energiei.

Welt a declarat că membrii alianței doresc să-i ofere lui Stoltenberg oportunitatea de a prezida summitul de aniversare a 75 de ani al organizației, care va avea loc la Washington în aprilie 2024. De asemenea, el ar fi în măsură să devină președinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage cam în aceeași perioadă, potrivit publicației.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al Apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidați pentru acest post, potrivit Welt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.