DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Franța a decis: Înlocuiește 'mamă' și 'tată' cu părintele 1 și părintele 2 în formularele școlare

familie

Adunarea națională franceză a votat modificarea legii educației pentru a înlocui termenii "mamă" și "tată" în formularele școlare cu "părintele 1" și "părintele 2".

Măsur deschide calea pentru schimbarea pe care parlamentarii spun că o acordă în mod corect familiilor cu părinți de același sex.

Președintele Emmanuel Macron a susținut amendamentul la legea "Școli de încredere" în interesul "ancorării diversității familiilor cu copii în lege", a spus deputatul Valérie Petit.

Petit, care a prezentat amendamentul, susține că nu se ține cont de legea franceză privind egalitatea de căsătorie care a trecut în 2013.

Un alt membru al reuniunii REM, Jennifer De Temmerman, a fost de acord că "modelele sociale și familiale de astăzi sunt puțin depășite".

Deputatul Valérie Petit, care reprezintă departamentul Nord, a depus amendamentul pentru a "ancora diversitatea familiilor în lege".

Citește și: Casele de clearing cu sediul în Marea Britanie vor putea lucra în continuare pentru clienţii din Uniunea Europeană în cazul unui brexit fără acord

"Nimeni nu ar trebui să se simtă exclus din această societate prin gândirea înapoiată", a spus ea.

Amendamentul prevede: "Pentru a preveni discriminarea, înscrierea la școală, registrele de clasă, autorizațiile pentru părinți și toate celelalte formulare oficiale care implică copii trebuie să menționeze doar părintele 1 și părintele 2."

Părțile de la stânga și centru au salutat amendamentul, care ia înfuriat pe creștini și pe conservatori.

Dar nu se bucură de un sprijin unanim în partidul domnului Macron, ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că eliminarea "les mères" și "les pères" a fost o depășire legislativă a guvernului.

Alexandre Urwicz, președintele Asociației Famililor Homo-Părinți, a avut sentimente mixte.

"La început, am salutat amendamentul, deoarece, din punct de vedere tehnic, permite familiilor noastre să fie incluse în formele care anterior nu le permiteau", a declarat el pentru AFP.

Cu toate acestea, a recunoscut că se temea că noua formulă este înșelătoare, deoarece ar putea duce la o ierarhie părintească: "Cine este părintele numărul 1 și care este numărul doi?",  a întrebat el.

Amendamentul are a doua lectură la 19 februarie. Acesta nu a fost încă aprobat de Senat, dar este de așteptat să treacă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.