Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța anunță că Hariri este liber să se deplaseze în Arabia Saudită

The Times of Israel
Saad Hariri

Premierul demisionar libanez Saad Hariri ”este liber să se deplaseze” în Arabia Saudită, unde se află, şi este important ”să facă propriile alegeri”, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze, relatează AFP. ”El s-a dus la Abu Dhabi cu o zi înainte de vizita (miercuri) a preşedintelui (francez Emmanuel) Macron, deci credem că este liber să se deplaseze şi este important să facă propriile alegeri”, a declarat Jean-Yves Le Drian, intervievat de postul Europe1 despre zvonuri referitoare la o limitare a libertăţii lui Hariri în regatul din care şi-a anunţat demisia săptămâna trecută.

Franţa doreşte ca el ”să dispună de toată libertatea de mişcare şi să fie întru totul în măsură să joace un rol care-i este esenţial în Liban”, a subliniat ulterior un purtător de cuvânt de la Quai d'Orsay. Hariri, un apropiat al puterii saudite, nu s-a întors în Liban de când şi-a anunţat demisia, care nu a fost acceptată până în prezent de către preşedintele Michel Aoun, aşa cum prevede procedura. Anunţarea plecării premierului a luat prin surprindere întreaga clasă politică libaneză, care reclamă cu insistenţa întoarcerea sa la Beirut.

Faptul că şi-a anunţat demisia la Riad a determinat presa şi pe unii conducători din Liban să afirme că Hariri a fost obligat să ia această decizie şi că nu este liber să se mişte în voie, cu atât mai mult cu cât anunţul a coincis cu arestarea a zeci de prinţi, miniştri şi oameni de afaceri, într-o epurare fără precedent în Arabia Saudită. Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat Arabia Saudită că-l ”deţine” pe Saad Hariri. Ziarul libanez Al-Akhbar a mers până la a afirma pe prima pagină că Hariri este ”ostatic” în Arabia Saudită.

Parisul consideră că ”situaţia libaneză este subiectul cel mai îngrijorător al momentului”, a subliniat Jean-Yves Le Drian, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat o vizită-surpriză în Arabia Saudită, în noaptea de joi spre vineri, pentru a se întâlni cu prinţul moştenitor Mohammad ben Salman.

Libanul ”se orienta către o soluţie nouă, cu o nouă Constituţie, alegeri viitoare. Plecarea premierului Hariri deschide o perioadă de incertitudine”, şi-a exprimat regretul ministrul francez. ”Noi dorim cu adevărat ca unitatea, integritatea Libanului să fie respectate şi ca liderii politici libanezi să poată să aplice Constituţia şi să facă aşa încât să existe rapid instituţii care să reprezinte ansamblul comunităţii prezente în Liban”, a conchis Jean-Yves Le Drian, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.