Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și Germania CONFIRMĂ: UE își face ARMATĂ

armata romana exercitii

Miniştrii apărării din Germania şi Franţa, Ursula von der Leyen şi Sylvia Goulard, au avut joi o întrevedere la Berlin în urma căreia au confirmat că guvernele lor doresc să se avanseze către o politică de apărare comună a Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte chestiunile financiare cât şi la capitolul logistic, relatează agenţiile AFP şi EFE.

'Împărtăşim deplin opinia cancelarului Angela Merkel că noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini', a spus Sylvia Goulard la conferinţa de presă ulterioară discuţiei cu Ursula von der Leyen, scrie agerpres.ro.

Citește și: Denisa Manelista a revenit acasă: Ce i-au făcut medicii

'Ambele ţări suntem total de acord asupra necesităţii de a ne consolida cooperarea în sectorul apărării, atât pe plan bilateral cât şi european', a menţionat la rândul ei titulara portofoliului apărări de la Berlin, manifestându-şi speranţa că anul acesta se vor face 'paşi decisivi' în acest demers, care nu este nou ca idee, dar până în prezent nu s-a concretizat.

Ea a dat ca exemplu crearea pentru început a unui comandament central la Bruxelles pentru coordonarea misiunilor la care participă diferite state membre ale UE, pentru ca ulterior, tot în cursul acestui an, să fie elaborate şi alte 'proiecte comune'.

Citește și: Acuzat că a adus-o pe Denisa Manelista în starea asta, impresarul cântăreței rupe tăcerea

Pentru finanţarea unor asemenea proiecte, Ursula von der Leyen a evocat posibilitatea constituirii unui fond european pentru apărare. 'Fără nicio îndoială că va costa mai mult (...), dar sunt investiţii justificate', a apreciat ea, estimând totodată necesară 'elaborarea unei uniuni mai concrete a apărării' în UE.

Cele două titulare ale ministerelor apărării din Germania şi Franţa au confirmat disponibilitatea acestor ţări de a-şi mări bugetele apărării, dar fără să se angajeze precis că vor ajunge la ţinta de 2% din PIB, aşa cum cere preşedintele SUA, Donald Trump.

Citește și: SCANDAL în Biserica Ortodoxă, la mănăstirea unde mai multe măicuțe au rămas însărcinate: Un călugăr a lăsat GRAVIDĂ o credincioasă / VIDEO

Referindu-se la faptul că acesta din urmă nu s-a angajat ferm faţă de articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, Ursula von der Leyen şi Sylvia Goulard au asigurat că nu au 'nicio îndoială' cu privire la solidaritatea SUA faţă de NATO.

'Sunt ferm convinsă că vom fi toţi fideli tratatului' NATO, mai ales în ceea ce priveşte clauza apărării colective, a spus reprezentanta guvernului german.

Citește și: Decizia INCREDIBILĂ luată de călugărul care a lăsat GRAVIDĂ o enoriașă

'Împărtăşesc analiza juridică a doamnei von der Leyen (...) şi nu am nicio îndoială că poporul american şi liderul său vor rămâne fideli tratatului pe care-l avem', a afirmat la rândul ei titulara portofoliului francez al apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.