Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța, în conflict cu Germania: Refugiații sunt problema

Angela Merkel, Francois Hollande

Premierul francez, Manuel Valls, a anunţat în timpul Conferinţei de Securitate de Munchen că Franţa nu este favorabilă solicitării cancelarului german Angela Merkel privind instituirea unui mecanism de cote obligatorii permanente în baza căruia refugiaţii să fie distribuiţi automat între statele Uniunii Europene, anunţ ce a provocat o mare dezamăgire în presa germană, scrie luni cotidianul francez Le Courrier International.

'O poziţie politic explozivă', comentează cotidianul berlinez Der Tagesspiegel, care aminteşte că Angela Merkel doreşte să obţină la Consiliul European de săptămâna aceasta adoptarea unui nou sistem de redistribuire a refugiaţilor sirieni, iar şefa guvernului de la Berlin miza măcar pe sprijinul Franţei. Prin urmare, Angela Merkel se vede acum izolată în aplicarea politicii ei de primire a refugiaţilor. 'Guvernul de la Berlin se aştepta la ceva mai multă solidaritate cel puţin din partea Franţei. (...) Adevăraţii prieteni se cunosc la nevoie. Cum ar fi de exemplu găsirea unei soluţii la criza refugiaţilor în Europa. Dar, în mod vizibil, serviabilitatea franceză are limite', scrie la rândul ei publicaţia Tageszeitung.

În luna septembrie, după ce Consiliul european Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a decis redistribuirea a 160.000 de migranţi între statele UE, Angela Merkel a declarat că acest sistem este doar un prim pas şi a cerut să se instituie şi un sistem automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migranţilor care vor veni de acum înainte în UE. Preşedintele Francois Hollande s-a arătat atunci mai degrabă favorabil acestei idei. Însă între timp Parisul pare să se fi repoziţionat. Preluând o afirmaţie a premierului Valls, cotidianul Tageszeitung avansează şi o posibilă explicaţie pentru această schimbare de opinie, estimând că Franţa se teme să nu se găsească izolată alături de Germania într-o Europă unde politica lui Angela Merkel în chestiunea refugiaţilor nu se se bucură de susţinerea majorităţii statelor. Dar aceeaşi publicaţie îl acuză totodată pe şeful executivului francez că nu îşi recunoaşte neputinţa în faşa egoismului naţional şi a sentimentelor xenofobe în creştere, Tageszeitung susţinând că aceşti factori au determinat de fapt calculele lui Valls. 'Cu această poziţie, el capitulează din start, adoptă chiar şi argumentele populiştilor', consideră cotidianul citat, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.