Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța livrează arme pentru 'strivirea poporului egiptean'

tvn24.pl
arme

Franţa livrează de cinci ani Egiptului arme, maşini şi sisteme de supraveghere pe care regimul preşedintelui al-Sissi le utilizează pentru "strivirea poporului egiptean", denunţă organizaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un raport comun de 64 de pagini publicat luni, Federaţia internaţională a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), Cairo Institute for Human rights studies (CIHRS), Liga Drepturilor Omului (FDH), Observatorul pentru livrările de arme (OBSARM) susţine că "statul francez şi numeroase companii franceze au participat la represiunea sângeroasă egipteană din ultimii cinci ani". 

Parisul a livrat Cairo arme de război (din 2010 până în 2016, vânzările au crescut de la 39,6 milioane la 1,3 miliarde de euro, conform ONG-urilor), dar de asemenea software şi hardware permiţând "înfiinţarea unei arhitecturi de supraveghere şi control orwellian, folosită pentru a anihila orice veleităţi de disidenţă sau mobilizare".

Citește și: Matteo Salvini lansează ideea creării 'unei Ligi a Ligilor în Europa'

Raportul menţionează în special "tehnologiile de supraveghere individuală, de interceptare în masă, colectarea datelor individuale şi controlul mulţimilor (...) care au dus la arestarea a zeci de mii de oponenţi sau activişti". 

"Dacă revoluţia egipteană din 2011 a fost purtată de o generaţie Facebook ultra-conectată, care a mobilizat mulţimile, Franţa participă astăzi la strivirea acestei generaţii prin punerea în practică a unui sistem de supraveghere şi de control vizând anihilarea din faşă a oricărei expresii de contestare", a acuzat Bahey Eldin Hassan, directorul CIHRS. 

ONG-urile amintesc că, la 21 august 2013, Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene a declarat că "statele membre au decis să suspende licenţele de export spre Egipt a oricăror echipamente care ar putea fi utilizate în scopuri de represiune internă".

Citește și: MAE: Teodor Meleșcanu, în vizită în Turkmenistan

"Cel puţin opt companii franceze, încurajate de guvernele succesive, au beneficiat în schimb de această represiune pentru a obţine profituri", spun ONG-urile. 

Ele solicită "întreprinderilor şi autorităţilor franceze încetarea imediată a acestor exporturi aducătoare de moarte" şi cer "iniţierea unei anchete parlamentare cu privire la livrările de arme Egiptului din 2013".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.