Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța se dotează cu CEL MAI PUTERNIC supercomputer din Europa: Costă 25 de milioane de euro și are puterea a 15.000 de calculatoare

twitter.com
tastatura laptop calculator

Pranţa va avea unul din cele mai puternice supercomputere din Europa, un instrument important pentru simularea modificărilor climatice, studiul materialelor sau în domeniul biologiei sau inteligenţei artificiale, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Secolul 21 se bazează în întregime pe calcul pentru a înţelege, prevedea, inova şi decide", a explicat ministrul Învăţământului, Cercetării şi Inovaţiei, Frédérique Vidal, cu ocazia ceremoniei de semnare a contractului cu grupul Hewlett Packard Enterprise (HPE), care se va ocupa de construcţia supercomputerului.

Supercomputerele permit gestionarea unor volume mari de date şi să efectueze calcule complexe, utilizate de exemplu în prognozele meteorologice sau catastrofe, conceperea de noi avioane sau noi medicamente.

La capacitate maximă, noul supercomputer va avea o capacitate de calcul de peste 14 petaflops pe secunda (adică puterea cumulată a 15.000 de ordinatoare de ultimă generaţie), dublând puterea de calcul disponibilă în Franţa.

Citește și: Mugur Isărescu, despre alegerile pentru conducerea BNR: 'Parlamentul va hotărî' - VIDEO

Denumită HPC-IA, această bijuterie tehnologică cu un preţ de cost de 25 milioane de euro, va fi instalată la centrul de calcul IDRIS din cadrul Centrului naţional de cercetare ştiinţifică (CNRS) de la Saclay, în regiunea Parisului, de la începutul celui de al doilea trimestru şi, teoretic, ar urma să fie accesibil începând cu luna septembrie.

"Această maşină este una specială deoarece va putea fi utilizată şi pentru cercetări în domeniul inteligenţei artificiale", a declarat directorul CNRS, Antoine Petit.

Una din provocările inteligenţei artificiale constă în a da ordinatoarelor capacitatea de a învăţa pe baza datelor. Noul supercomputer va permite cercetătorilor să optimizeze algoritmi să le testeze limitele, să înţeleagă cum funcţionează sau, în unele cazuri, de ce nu funcţionează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.