Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța vrea să coopereze cu Turcia în problema refugiaților, dar pune condiții

ue turcia

Franţa va susţine vineri la summitul UE-Turcia de la Bruxelles o 'cooperare eficientă' cu Ankara privind găzduirea refugiaţilor, însă nu poate exista 'nici cel mai mic şantaj' din partea Turciei, a declarat marţi premierul francez Manuel Valls, relatează AFP. Această cooperare nu trebuie însă 'să antreneze niciun angajament suplimentar din partea Franţei', a declarat şeful guvernului socialist în Adunarea Naţională, precizând că Franţa îşi va onora 'promisiunea' de a găzdui 30.000 de refugiaţi, 'nici mai mult, nici mai puţin" în cadrul programului european de relocalizare.

Manuel Valls a apărat de asemenea poziţia franceză în privinţa ajutorului pentru Grecia, strangulată financiar şi aflată în prima linie pentru găzduirea refugiaţilor şi consolidarea frontierelor externe ale Europei. Cooperarea cu Turcia 'este desigur esenţială, însă nu poate exista nici cel mai mic şantaj' din partea Turciei, a declarat Valls, explicând că preşedintele François Hollande apără cele 'trei puncte' ale acordului turco-european. În primul rând, cooperarea ar trebui 'să respecte pe deplin dreptul internaţional şi cel european', în special Convenţia de la Geneva şi dreptul la azil, a declarat Valls, salutând 'angajament important' al Turciei de 'a primi pe teritoriul său toţi migranţii ilegali sosiţi în Europa'. În al doilea rând, acordul cu Turcia 'nu trebuie să presupună niciun angajament suplimentar din partea Franţei. Şi vreau să fiu foarte clar: am decis să găzduim 30.000 de persoane. Acesta este obiectivul şi promisiunea noastră', a mai spus Valls.

În cele din urmă, acordul 'nu se poate substitui, în nici un caz, cadrul stabilit de relaţia' dintre UE şi Turcia, a declarat Valls, referindu-se la vize şi la negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Preşedintele ceh Milos Zeman a acuzat Turcia de 'şantaj' la adresa UE, referitor la ajutorul financiar substanţial solicitat de Ankara în schimbul reducerii fluxul de migranţi, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.