Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

François Hollande pledează pentru reconstruirea oraşului Mosul

reuters
mosul

Fostul preşedinte francez François Hollande a efectuat luni o vizită la Mosul, unde a îndemnat la o mobilizare internaţională în vederea ajutorării recosntruirii fostului fief devastat de jihadişti în Irak, relatează AFP.

”Este foarte emoţionant pentru mine să revin într-un oraş pe care l-am văzut ţinut ostatic de Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic). Să-l văd eliberat, este o emoţie. Să-l văd în întregime distrus în partea sa de vest este altă emoţie, mai tristă”, a declarat Hollande telefonic pentru AFP.

Aflat timp de trei ani sub control jihadist, Mosulul, capitala provinciei Ninive, a revenit sub controlul Guvernului irakian în iulie 2017, în urma unei bătălii extrem de violente, cu susţinerea aeriană a coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic (SI) condusă de Statele Unite.

”Este necesară o acţiune internaţională în vederea ajutorării irakienilor în reconstrucţia părţii de vest” a oraşului, a subliniat Hollande.

Vizita fostului şef de stat are loc în timp ce succesorul său, Emmanuel Macron l-a primit luni pe omologul său irakian Barham Saleh.

Jihadiştii sunt pe cale să piardă, în estul Siriei, ultimul ”buzunar” de rezistenţă al imensului teritoriu pe care l-au cucerit în Siria şi în Irak în 2014.

Însă Parisul intenţionează să continue să coopereze cu Bagdadul pentru pune capăt dezastrului SI, sublinia ministrul francez al Armatelor Florence Parly într-o vizită recentă la Bagdad.

Paisprezece francezi acuzaţi că sunt combatanţi SI au fost predaţi de către forţele arabo-kurde din Siria autorităţilor irakiene, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală la Bagdad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.