Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii sunt de acord cu dreptul la azil, dar rezervaţi în privinţa imigraţiei

Euan Mearns
franta, nucleara

Francezii sunt în majoritate în favoarea dreptului la azil, dar estimează totodată că există prea mulţi imigranţi în ţara lor, potrivit unui sondaj publicat joi, care subliniază un puternic clivaj stânga/dreapta pe această temă, relatează AFP. Aproape două treimi (65 % ) dintre persoanele intervievate consideră că ''Franţa trebuie să primească refugiaţi, care îi cer azil pentru că sunt persecutaţi în ţara lor'', potrivit sondajului realizat pentru revista franceză L'Obs, o cifră în scădere cu 10 puncte procentuale în decurs de aproape 20 de ani. În acelaşi timp, 63 % consideră că ''există prea mulţi imigranţi în prezent în Franţa', conform Agerpres.

Sondajul face în acest punct să apară trei mari grupe, de mărime aproape echivalentă. Cei ''deschişi'' (35 %, mai ales tineri, cu studii şi care locuiesc în marile oraşe) consideră că nu sunt prea mulţi imigranţi în Franţa.

Cei ''rezervaţi'' (35 %) estimează că există prea mulţi imigranţi în Franţa, dar că trebuie primiţi refugiaţi. Acest grup este format din persoane mai în vârstă, femeile fiind mai numeroase, şi care provin mai mult din provincie.

În fine, cei ''refractari'' (30 %) cred că există prea mulţi imigranţi şi că Franţa nu trebuie să primească refugiaţi: acest grup este format mai mult din bărbaţi, din persoane care au mai puţine studii şi care este mai reprezentativ pentru mediul rural.

Franţa a înregistrat ceva mai mult de 100.000 de cereri de azil în 2017 şi a acordat azil într-un procent de 36 %. Ea număra aproape şase milioane de imigranţi în 2014. Tradiţionalul clivaj stânga/dreapta se cristalizează îndeosebi pe aprecierea condiţiilor de primire a migranţilor: dacă pentru 55 % dintre francezi, migranţii sunt, ''în general, mai degrabă bine primiţi'', discrepanţa privind această evaluare este foarte mare între alegătorii partidului stângii radicale Franţa Nesupusă (27%) şi cei ai Frontului Naţional (87 %).

Ceva mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (52 %) consideră condiţiile de viaţă ale migranţilor ''inacceptabile'' şi aceasta îi preocupă pe 57 % dintre francezi, din raţiuni umanitare, dar şi de ordin securitar.

Politica preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în domeniul migraţiei nu-i convinge decât pe 37 % dintre francezi: simpatizanţii de stânga o consideră represivă şi lipsită de umanism, dar cei de dreapta cred că ea duce lipsă de fermitate.

Ancheta a fost realizată online, în perioada 26 ianuarie - 2 februarie, pe un eşantion de 1.101 persoane cu vârste începând de la 18 ani, conform metodei cotelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.