Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francois Hollande: Franţa va fi autonomă faţă de SUA în deciziile pe care le va lua

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Klaus Iohannis Francois Hollande Măgurele

Preşedintele francez, Francois Hollande, i-a transmis joi indirect viitorului său omolog american, Donald Trump, că Franţa va acţiona în mod autonom faţă de SUA în deciziile pe care le va lua şi că Parisul ar putea să nu împărtăşească unele poziţii ale viitoarei Administraţii de la Washington, transmite AFP. 'Franţa va fi mereu pentru Statele Unite un aliat fiabil, dar, vreau să precizez şi acest lucru, va fi autonomă în alegerile sale', a spus Hollande într-un discurs susţinut la o întâlnire cu corpul diplomatic.

El a evocat 'prietenia' Franţei faţă de preşedintele american în exerciţiu, Barack Obama, fără să pronunţe însă nici măcar o dată numele lui Donald Trump în acest discurs care a durat o oră. Franţa, a insistat liderul de la Elysee, 'va şti să adopte cu libertatea care o caracterizează poziţii ce pot fi diferite (de cele ale SUA) dacă estimăm că ele nu sunt conforme cu interesele sau cu valorile noastre'. Deşi a salutat 'calitatea relaţiei' dezvoltate între Franţa şi SUA în perioada Administraţiei Obama, subliniind în special colaborarea pentru încheierea acordului privind schimbările climatice şi a celui care a soluţionat problema dosarului nuclear iranian, Hollande a admis că au existat totuşi şi 'diferenţe de apreciere' între cele două ţări. El a dat exemplul Siriei din vara anului 2013, când s-a aflat că trupele preşedintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice, iar Franţa a susţinut ideea unei intervenţii militare, dar SUA au renunţat în cele din urmă să declanşeze o asemenea operaţiune, conform Agerpres.

În pofida unor diferenţe de abordare, 'parteneriatul transatlantic a rămas intact', a completat preşedintele francez, dorind probabil să facă astfel o aluzie la declaraţiile prin care Donald Trump a relativizat principiul solidarităţii în cadrul NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.