Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francois Hollande propune o 'cooperare structurată' cu Marea Britanie

Preşedintele francez Francois Hollande propune o "cooperare structurată" a "ţărilor care vor să meargă mai departe" în apărarea Europei, în asociere cu Marea Britanie, într-un interviu pentru şase ziare europene, publicat luni, înaintea unui minisummit european la palatul Versailles din Paris, potrivit AFP, relatează agerpres.

"Eu propun (...) o cooperare structurată pentru o regrupare a ţărilor care vor să meargă mai departe", a declarat şeful statului francez, adăugând că, "în opinia sa, Regatul Unit, chiar şi în afara UE, trebuie să rămână asociat". "Franţa şi Marea Britanie au relaţii puternice în materie de apărare, inclusiv în domeniul strategic, al descurajării nucleare", a declarat el, în interviul acordat cotidienelor Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia, The Guardian şi Gazeta Wyborcza.

BĂTĂILE între huligani ar putea să devină SPORT naţional

Pentru Hollande, care se întâlneşte luni la Versailles cu cancelarul german Angela Merkel şi premierii italian (Paolo Gentiloni) şi spaniol (Mariano Rajoy) pentru a discuta despre viitorul UE, "Europa se poate relansa prin apărare" după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, foarte critic faţă de NATO şi UE, jucând în acest sens rol de catalizator.

"Este adevărat că anunţul unei dezangajări americane a suscitat o conştientizare" în Europa, afirmă preşedintele francez, estimând că aceasta trebuie să se traducă printr-o "mai bună coordonare' a politicilor de apărare, o "integrare" a forţelor, o "consolidare" a capacităţilor de armament şi a "instrumentelor de proiecţie militară".

"Necunoaşterea a ceea ce este UE", manifestată de preşedintele american, "ne obligă să-i demonstrăm coeziunea sa politică, ponderea sa economică şi autonomia strategică", a declarat Francois Hollande. "Cunoaştem acum abordarea sa: izolaţionism, protecţionism, închiderea în faţa imigraţiei şi cheltuieli bugetare hazardate", a continuat el. "Îngrijorarea se confruntă cu incertitudinea şi euforia de pe piaţa financiară pare foarte prematură", a mai spus el.

Se INFLAMEAZĂ spiritele. Răspunsul Berlinului la acuzaţiile furibunde ale Turciei

În opinia sa, "Europa în 27 nu mai poate fi o Europă uniformă în 27", sau poate fi doar dacă îşi asumă riscul să "explodeze".

Referitor la un "pact comun, o piaţă internă, pentru unii, o monedă unică", statele care vor dori ar putea "să meargă mai departe" în materie de apărare, armonizare fiscală sau socială, de cercetare, cultură sau tineret, a detaliat preşedintele Hollande.

"Fără un nou spirit european, UE o va lua pe panta declinului şi în cele din urmă a dezmembrării", a declarat preşedintele francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.