Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frank Underwood din 'House of cards' îl provoacă pe premierul francez, Manuel Valls

lefigaro.fr
manuel valls

Modul în care a procedat premierul francez, Manuel Valls, pentru ca reforma în domeniul dreptului muncii să fie aprobată fără o prealabilă dezbatere parlamentară i-a determinat pe producătorii apreciatului serial politic ''House of Cards'' (''Culisele puterii'') să-i trimită un mesaj ironic pe Twitter, menţionând că ''democraţia este supraevaluată'', transmit miercuri AFP şi EFE, citate de agerpres.ro

'''@manuelvalls Democracy is so overrated'' (''Democraţia este atât de supraevaluată'') este comentariul trimis de pe contul oficial de Twitter al serialului produs de compania americană Netflix. Mesajul este însoţit o imagine a personajului principal din film, preşedintele american Frank Underwood (interpretat de Kevin Spacey), dotat cu o ambiţie nemăsurată, dublată de o lipsă de scrupule pe măsură în dorinţa de a se menţine la putere cu orice preţ.

Surpriza lui Traian Băsescu pentru candidatul PMP la Capitală, Robert Turcescu

Aceasta a fost o reacţie la faptul că, pentru a asigura adoptarea joi, în primă lectură, în Adunarea Naţională, a controversatei sale reforme a dreptului muncii, Manuel Valls a anunţat marţi că recurge la articolul 49-3 din Constituţia Franţei, care permite guvernului să-şi asume răspunderea, iar dacă nu este votată o moţiune de cenzură, textul este considerat adoptat. Evident, dacă moţiunea este admisă, guvernul cade. 

Criticat pentru că a scurt-circuitat parlamentul pentru a fi sigur de adoptarea acestei legi, premierul nu a ignorat provocarea celor de la Netflix şi le-a trimis, la rândul lui, un mesaj tot pe Twitter. 

''Dear Frank, Democracy is the worst form of Government, except for all others'' (''Dragă Frank, democraţia este cea mai rea formă de guvernare, cu excepţia tuturor celorlalte'), a postat Manuel Valls, reluând un citat celebru dintr-un discurs rostit în 1947 de Winston Churchill. Şi mesajul lui are alăturat o imagine, în care fostul premier britanic apare făcând cu degetele un ''V'', ca simbol al victoriei. 

Socialistul Manuel Valls a apelat la prevederea constituţională menţionată întrucât reforma sa în domeniul muncii este contestată inclusiv de un număr de parlamentari din propriul său partid, ceea ce punea în pericol adoptarea legii. 

Folosirea alineatului 3 din articolul 49 al Constituţiei franceze este criticată cu regularitate pe parlamentarii francezi atunci când se află în opoziţie, dar este o metodă utilizată deja de peste 80 de ori de la adoptarea Constituţiei celei de-a V-a Republici, în 1958, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.