Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frans Timmermans anunță apocalipsa: 'Risc de conflict și dispută în Europa din cauza crizei energetice. Revenirea la combustibilii fosili e necesară'

caleaeuropeana.ro
Frans Timmermans

Europa este în pericol să aibă un „conflict și dispute foarte, foarte puternice” în această iarnă din cauza prețurilor ridicate la energie și ar trebui să se întoarcă pe termen scurt la combustibilii fosili pentru a evita amenințarea cu tulburările civile, a avertizat a avertizat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit The Guardian.

Frans Timmermans, al doilea cel mai înalt oficial din UE, a declarat că amenințarea cu tulburări în rândul europenilor în această iarnă, un rezultat deliberat al invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, trebuie să aibă prioritate în faţa crizei climatice, scrie financialintelligence.ro.

El a spus: „Dacă societatea noastră ajunge la conflicte și lupte foarte, foarte puternice pentru că nu există energie, cu siguranță nu ne vom atinge obiectivele [climatice]. Cu siguranță nu vom ajunge acolo unde trebuie să ajungem dacă lipsa de energie duce la perturbări puternice în societățile noastre și trebuie să ne asigurăm că oamenii nu sunt în frig în iarna care vine. Trebuie să ne asigurăm că ne menținem industria, pe cât posibil, funcțională, deoarece singurul lucru care l-ar putea ajuta pe Putin sunt diviziunile în societatea noastră”.

Situaţiile în care oamenii suferă de frig în această iarnă pentru că nu își permit încălzirea ar fi, de asemenea, dezastruoase pentru rezolvarea crizei climatice, a argumentat Timmermans într-un interviu pentru The Guardian la Bruxelles.

„Sunt în politică suficient de mult, de peste 30 de ani, pentru a înțelege că oamenii se îngrijorează cel mai mult pentru criza imediată și nu pentru criza pe termen lung. Și dacă nu abordăm criza imediată, cu siguranță vom fi în afara drumului în ceea ce priveşte criza pe termen lung”, a spus el.

Timmermans a mai menţionat că scopul său este de a asigura publicul UE, până cel târziu la 1 noiembrie, că nu se vor confrunta cu o criză în încălzirea caselor în această iarnă.

„Cred cu sinceritate că, dacă nu putem oferi această garanție, atunci societatea este la limită, așa cum este peste tot din cauza prețurilor ridicate la energie, a inflației, a prețurilor la alimente care cresc rapid – din cauza acestei incertitudini cauzate de război”, a spus el, adăugând: „Putin folosește toate mijloacele pe care le are pentru a crea conflicte în societățile noastre, așa că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă foarte dificilă.”

Ar trebui folosit cărbune, a spus el, precizând: „Dacă am spune că nu mai folosim cărbune acum, nu am fi foarte convingători în unele dintre statele noastre membre și am contribui la creșterea tensiunilor din cadrul societății noastre.”

Prețurile energiei au crescut în întreaga lume ca urmare a pandemiei de Covid și a războiului din Ucraina, dar Europa a fost foarte grav afectată. Înainte ca Vladimir Putin să invadeze Ucraina, Germania – cea mai mare economie a UE – se baza pe Rusia pentru majoritatea gazelor sale. În total, Europa depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazul său.

Guvernul german a început să crească producția de energie electrică din centralele pe cărbune, cea mai poluantă formă de energie, permițând în același timp ca eliminarea treptată a energiei nucleare să continue, așa cum era planificat.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a insistat, de asemenea, ca G7 să-și inverseze poziția privind interzicerea investițiilor în străinătate în proiecte de gaze pentru a ajuta la explorarea de noi zăcăminte de combustibili fosili în țările în curs de dezvoltare.

Parlamentul European a votat, de asemenea, săptămâna aceasta să clasifice pentru investiţii unele proiecte de gaze și energie nucleară drept energie „curată”, spre consternarea militanților pentru schimbările climatice, care se îngrijorează că agenda climatică a fost pierdută pe fondul temerilor legate de prețurile energiei.

Timmermans, care este responsabil de acordul ecologic al UE și conduce blocul în negocierile internaționale privind clima, a insistat că o revenire pe termen scurt la combustibilii fosili este compatibilă cu limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 C peste nivelurile preindustriale, obiectivul asumat la summitul Cop26 privind clima de la Glasgow în noiembrie anul trecut.

El a oferit, de asemenea, sprijin pentru extinderea explorării combustibililor fosili în anumite părți ale Africii despre care liderii societății civile au avertizat deja că vor bloca Africa într-un viitor cu emisii mari fără a aduce beneficii oamenilor obișnuiți.

„În actuala situație globală, cu deficitul uriaș de combustibili fosili, cum poți să spui cuiva care are combustibili fosili: „Nu ar trebui să exploatezi asta?”, a întrebat el. „Cum să nu facem față provocării imediate de a fi nevoiți să găsim alternative pentru gazul rusesc și să le spunem altora: „Nu ar trebui să exploatați gazul”. Ar fi ipocrit. Nu pot spune asta.”

Timmermans a diminuat așteptările pentru Cop27, următorul summit global privind clima care va avea loc în noiembrie în Sharm el-Sheikh. La Cop26, țările nu au reușit să elaboreze planuri naționale de reducere a emisiilor în conformitate cu limita de 1,5 C pe care au asumat-o și, astfel, au convenit să revină la masa de negocieri în acest an cu planuri mai dure, numite contribuții determinate la nivel național (NDC).

Cu toate acestea, este puțin probabil ca acestea să aibă loc așa cum s-a promis, având în vedere crizele energetice și alimentare și războiul din Ucraina, a spus Timmermans. „Nu văd atât de multe NDC noi la orizont, sincer”, a spus el, arătând spre Australia, cu noul său guvern, ca o excepție rară.

„Nu am cele mai mari așteptări de la Sharm el-Sheikh, deoarece conferința de la Bonn care tocmai s-a terminat a arătat în mod clar că nu există prea mult apetit pentru creșterea NDC și există multă frustrare în lumea în curs de dezvoltare cu privire la banii care au fost promişi și nu sunt încă daţi.”

Timmermans l-a învinuit pe Putin pentru acest eșec. „Totul depinde de tranziția energetică, iar energia se află în centrul acesteia. Dacă unul dintre cei mai mari producători de energie din lume provoacă această perturbare, așa cum face Rusia în acest moment, evident că restul lumii va fi nervos în ceea ce privește ceea ce se întâmplă pe piețele de energie și, evident, asta are o implicație: ne putem lua angajamente suplimentare privind reducerea emisiilor noastre, având în vedere situația?”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.