Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa a repatriat 15 femei şi 32 de copii din taberele de prizonieri jihadişti din Siria

publika.md
orfani de jihadişti copii siria

Franţa, aflată sub presiunea organizaţiilor umanitare, a procedat marţi la repatrierea a 15 femei şi 32 de copii ţinuţi în taberele de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei, informează France Presse.

"Minorii au fost predaţi serviciilor responsabile cu întreţinerea copiilor şi vor fi supuşi monitorizării medico-sociale", a precizat Ministerul Afacerilor Externe francez care a condus operaţiunea, într-un comunicat. "Adulţii au fost predaţi autorităţilor judiciare competente", se adaugă în comunicat.

Aceasta este a treia operaţiune de repatriere de amploare după cea din 5 iulie 2022, când Franţa a repatriat 16 mame şi 35 de minori şi cea din octombrie care a permis întoarcerea a 15 femei şi 40 de copii, potrivit Agerpres.

Femeile şi copiii repatriaţi marţi se aflau în tabăra Roj sub administraţie kurdă, situată la aproximativ cincisprezece kilometri de graniţele cu Irakul şi Turcia.

Franţa a fost lovită în mod deosebit de atentatele jihadiste, mai ales în 2015, comise de organizaţia Stat Islamic.

Autorităţile franceze au mulţumit "administraţiei locale din nord-estul Siriei pentru cooperarea ce a făcut posibilă această operaţiune".

Operaţiunea a avut loc la scurt timp după ce Comitetul ONU împotriva torturii a condamnat Franţa pentru că nu a repatriat cetăţenii francezi din taberele de prizonieri din nord-estul Siriei.

Comitetul a fost sesizat în 2019 de familiile acestor femei şi copii, considerând că Franţa, neprocedând la repatrierea lor, a încălcat articolele 2 şi 16 din Convenţia împotriva torturii şi tratamentelor inumane sau degradante.

Statul francez, în observaţiile sale transmise comitetului ONU şi citate în decizia pronunţată săptămâna trecută, şi-a justificat politica de repatriere de la caz la caz, subliniind că Convenţia nu impune unei ţări să-şi protejeze cetăţenii pe un teritoriu care nu se află sub jurisdicţia sa.

Totuşi, Comitetul a considerat că deşi statul francez "nu se află la originea încălcărilor suferite" de femeile şi copiii din tabere, "îi rămâne totuşi obligaţia" de a-i proteja "împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului prin luarea tuturor măsurile necesare şi posibile".

Franţa a fost deja condamnată în 2022 de Comitetul pentru drepturile copilului şi apoi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa de acţiune în repatrierea femeilor şi minorilor.

Aceşti francezi au plecat în mod voluntar în teritoriile controlate de grupurile jihadiste din zona irakiano-siriană. Ei au fost capturaţi în momentul căderii organizaţiei Stat Islamic în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.