Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța amenință dur Rusia pe tema Ucraina: 'Avem arme nucleare! Putem să vorbim cu Rusia de la egal la egal!'

thecanadian.news
stéphane séjourné

Ministerul francez de externe susține că „Ucraina nu a cerut să trimită trupe, dar nu excludem nimic”. "Ucraina nu ne-a cerut să trimitem trupe. Ucraina ne cere acum să trimitem muniţie", a spus ministrul francez Stephane Sejourne. „Nu excludem nimic pentru lunile următoare”.

Ministrul francez de externe Stephane Sejourne a declarat că Rusia trebuie contracarată fără a i se declara război, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, informează AFP, relatează Agerpres.

"Suntem într-un punct de inflexiune care trebuie să ne conducă să ţinem piept Rusiei şi trebuie să jucăm un raport de forţă pentru a-i proteja pe francezi, pe europeni", a adăugat el. "Convingerea noastră este că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina", a insistat Stephane Sejourne.

Ce a spus Macron

Şeful diplomaţiei franceze a acordat acest interviu după declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a apreciat marţi, la Praga, că este "necesar" ca aliaţii Ucrainei să fie scuturaţi şi îndemnaţi să "nu fie laşi" în faţa unei Rusii "de neoprit".

Preşedintele Emmanuel Macron a mai spus că "îşi asuma responsabilitatea" pentru recentele sale afirmaţii controversate cu privire la posibilitatea de a trimite soldaţi occidentali în Ucraina pentru sprijin şi misiuni necombatante.

În ceea ce priveşte trimiterea de trupe, marea majoritate a ţărilor occidentale au făcut deja cunoscut faptul că nu iau în considerare absolut deloc un astfel de scenariu.

Întrebat despre declaraţii făcute de şeful statului francez, Sejourne a răspuns că "trebuie să contracarăm Rusia fără a porni război împotriva Rusiei, este cadrul pe care l-a stabilit preşedintele Republicii (...), iar cadrul cobeligenţei nu trebuie atins" . "Nu am depăşit niciodată stadiul cobeligenţei şi nu o vom face", a insistat el.

"Franţa vorbeşte într-un cadru puţin diferit, este o putere dotată (cu arme nucleare). Cred că Franţa poate vorbi cu Rusia de la egal la egal"."Mesajele care au fost trimise de Franţa şi de europeni sunt un element al unui raport de forţă" cu Rusia, a adăugat Sejourne. "Dacă Ucraina cade, probabil că Rusia va avea nişte veleităţi, iar dacă Rusia are veleităţi, este un risc de război; vor exista consecinţe în cascadă şi nu am prea multe speranţe de la Uniunea Europeană (...), trebuie să evităm acest scenariu", a spus el.

Poziția Germaniei

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a subliniat marţi importanţa relaţiilor strânse dintre Berlin şi Paris, în urma recentelor dezacorduri franco-germane, relatează dpa. Baerbock s-a întâlnit cu omologul său francez Stephane Sejourne marţi după amiaza la Paris, la revenirea dintr-o vizită în Bosnia şi Herţegovina.

Înainte de întâlnirea cu omologul său, ministrul german de externe a subliniat că "prietenia şi solidaritatea profundă nu se exprimă fiind mereu de acord unul cu celălalt". "Când sunteţi mereu de acord, e ceva în neregulă".

"Prietenia profundă se exprimă mai presus de toate prin aceea că, şi atunci când nu sunteţi de acord, continuaţi să lucraţi împreună şi nimic nu vă poate despărţi", a adăugat ea.

Vizita sa în capitala franceză este considerată ca fiind menită să trimită Moscovei un semnal de unitate, în urma recentelor dezacorduri publice dintre cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron legat de strategia privind conflictul din Ucraina.

Recent, Scholz şi-a susţinut poziţia de a nu trimite soldaţi în Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă, în reacţie la controversata remarcă a lui Macron prin care acesta nu a exclus desfăşurarea de trupe terestre occidentale. În plus, recentul scandal al interceptării de către ruşi a unei discuţii între responsabili din forţele aeriene germane a făcut vâlvă în cercuri diplomatice.

Ministrul german al apărării a spus că Rusia încearcă să creeze divizare între aliaţii occidentali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.