Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franta anunță că își retrage trupele din Mali după ce hunta la putere în Bamako a făcut apel la Gruparea de mercenari Wagner

captura France 24
Mali Bamako

Aproximativ o mie de mercenari ai controversatei grupări paramilitare ruse Wagner se află în prezent în Mali, a estimat luni seară şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, repetând că "nu mai sunt îndeplinite" condiţiile pentru continuarea misiunii forţei franceze Barkhane în această ţară, notează AFP preluat de agerpres.

"Wagner are în prezent o mie (de indivizi)" în Mali, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul France 5, reafirmând că "obiectivul afişat" al acestui grup este de a "apăra junta" aflată la putere la Bamako.

Franţa şi partenerii săi europeni în Mali afirmă că junta instalată prin forţă la putere în 2020 a făcut apel în ultimele luni la această grupare privată angajată în diverse ţări din Africa Subsahariană, dar şi în Siria sau în Libia.

Europenii văd în prezenţa grupării Wagner, suspectată de abuzuri, un factor suplimentar de instabilitate şi o consideră "incompatibilă" cu acţiunea lor antijihadistă pe teren. Junta, la rândul ei, persistă să nege orice angajament al lui Wagner şi evocă o cooperare militară cu Rusia.

"Dacă nu mai sunt reunite condiţiile, ceea ce este cazul, pentru ca noi să putem acţiona în Mali, vom continua să luptăm împotriva terorismului alături de ţările din Sahel care solicită acest lucru", a adăugat Jean-Yves le Drian.

"Junta este cea care se izolează, care pierde, care dă faliment şi care va trebui să îşi asume ce va urma", a adăugat el, acuzând-o că "îngreunează capacităţile operaţionale" ale forţei Barkhane şi ale aliaţilor săi în această ţară.

Franţa, care luptă de nouă ani împotriva grupărilor jihadiste din Sahel, ar putea anunţa în următoarele zile retragerea trupelor sale din Mali, în contextul în care junta la putere la Bamako dă dovadă de o ostilitate tot mai mare faţă de prezenţa franceză.

Parisul afişează, totuşi, intenţia fermă de a continua să lupte împotriva răspândirii jihadismului în regiune, dorind să-şi consolideze activităţile de cooperare acolo şi să furnizeze capacităţi-cheie statelor-majore locale, potrivit unor surse concordante.

"Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa să ne reorganizăm, dar nu plecăm (din Sahel). Urmează să ne reorganizăm pentru a asigura continuarea luptei împotriva terorismului", a insistat Jean-Yves Le Drian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.