Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa, apel către Rusia şi Iran: Să convingă regimul de la Damasc să înceteze bombardementele în provincia Idlib

BBC.com
Idlib

Franţa a cerut joi Rusiei şi Iranului să intervină de 'urgenţă' pe lângă aliatul lor sirian pentru ca acesta să înceteze bombardamentele în provincia Idlib (nord-vest) şi să faciliteze accesul ajutorului umanitar, relatează AFP. 'Este urgent ca Rusia şi Iranul, garanţi ai procesului de la Astana şi aliaţi ai regimului de la Damasc, să ia măsuri pentru ca bombardamentele să înceteze şi ca ajutorul umanitar să ajungă în siguranţă, deplin şi neîngrădit la cei care au nevoie', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez, Agnes von der Mühll, conform Agerpres.

Bombardamentele lansate pe 29 şi 30 ianuarie în provincia Idlib, în special în oraşul Saraqeb, sunt 'inacceptabile', la fel ca şi atacurile care vizează Ghouta Orientală, enclavă rebelă în apropiere de Damasc, a adăugat ea. În aceste raiduri au fost ucise 11 persoane într-o piaţă din Saraqeb, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Un spital susţinut de ONG-ul Medici fără Frontiere (MSF) a fost de asemenea distrus în acest oraş.

Susţinute de aviaţia aliatului lor rus, forţele siriene proregim au lansat la 25 decembrie o operaţiune pentru a recuceri sud-estul provinciei Idlib. Această regiune este controlată de Hayat Tahrir al-Cham, grupare jihadistă dominată de fosta ramură a reţelei Al-Qaida, şi care are de asemenea mai multe grupări rebele.

'În plus, Franţa a amintit îngrijorarea sa faţă de intervenţia turcă în Afrin', în nord-vestul Siriei, a continuat purtătoarea de cuvânt. 'Această intervenţie, chiar dacă poate fi justificată de preocupările de securitate legitime ale Turciei, nu ar trebui să ducă la agravarea situaţiei umanitare a poporului sirian', a spus ea.

Turcia a lansat la 20 ianuarie operaţiunea 'Ramură de Măslin' în cantonul Afrin pentru a îndepărta miliţia kurdă Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerată 'teroristă' de Ankara, dar aliată a SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.