Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa, atac dur la adresa Turciei: E total condamnabilă dacă vizează ocuparea de teritorii în Siria

The Independent
Edouard Philippe

Turcia ar fi 'total condamnabilă' dacă operaţiunile militare lansate de Ankara în Siria au drept scop 'ocuparea' sau 'cucerirea' de teritorii, a declarat marţi, în Parlamentul de la Paris, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, relatează AFP. 'Înţelegem că Turcia vrea să-şi securizeze frontiera şi să lupte împotriva grupurilor teroriste care se află acolo şi, după cum ştiţi, ele sunt multe', i-a răspuns ministrul unui parlamentar care l-a întrebat în legătură cu poziţia Franţei în ceea ce priveşte operaţiunea turcă din regiunea kurdă Afrin, din nordul Siriei, conform Agerpres.

'Însă nu putem valida faptul că acest lucru se face în detrimentul populaţiei civile, mai ales că este vorba adesea despre refugiaţi şi persoane strămutate, care sunt câteva sute de mii', a mai spus Le Drian.

'Pe de altă parte, dacă Turcia ar desfăşura operaţiuni militare cu scopul cuceririi sau ocupării de teritorii, atunci ea (Ankara) ar fi total condamnabilă', a continuat el. 'Acestea sunt cele două chestiuni pe care le-am făcut cunoscute autorităţilor turce şi preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) a avut ocazia să i le spună omologului său turc Recep Tayyip Erdogan', a mai spus şeful diplomaţiei franceze.

Deputatul Jean-Paul Lecoq (Partidul Comunist francez) i-a reproşat ministrului Le Drian că 'închide ochii la crime de război' dacă susţine că 'Turcia este implicată în Afrin pentru propria securitate', acest deputat afirmând că este 'o operaţiune de epurare etnică împotriva kurzilor'. 'Domnule premier, puteţi să condamnaţi ferm şi oficial ceea ce se întâmplă în regiunea Afrin şi în Siria (din cauza) armatei turce?', a spus la rândul său deputatul Edouard Philippe. Şeful diplomaţiei franceze a reiterat necesitatea de a respecta cadrul ONU pentru soluţionarea politică a conflictului din Siria.

'Este nevoie de o soluţie sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (...) Asta nu se întâmplă la Soci, trebuie să se întâmple la Geneva', a spus el, în momentul în care în oraşul rus de la Marea Neagră se desfăşoară marţi un Congres al dialogului naţional sirian organizat de Moscova cu sprijinul Turciei şi al Iranului şi care reuneşte reprezentanţi ai guvernului de la Damasc şi ai rebelilor sirieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.