Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa. ATACATORUL de la Luvru nu vrea să răspundă la întrebările anchetatorilor - FOTO

Autorul atacului de vineri cu maceta asupra unor militari, care asigurau paza Muzeului Luvru din Paris, despre care presa franceză scrie că ar fi un egiptean de 29 de ani, refuză să răspundă la întrebările anchetatorilor. Aceştia încearcă să stabilească în mod oficial identitatea sa, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

După o primă audiere duminică dimineaţă, destul de scurtă, anchetatorii au încercat din nou să-l interogheze pe suspect în spital, unde a fost internat cu răni grave în urma atacului, dar el "refuză în continuare să vorbească", a indicat o sursă judiciară duminică seara.

Citeşte şi: Cel puțin trei morți într-un incendiu la o saună din Berlin

Autorităţile franceze încearcă să stabilească identitatea atacatorului, care ar putea fi Abdallah El-Hamahmy, un egiptean de 29 de ani, sosit în urmă cu o săptămână în Franţa, cu viză turistică.

Spitalizat cu răni grave în zona abdomenului, după ce militarul atacat a ripostat cu o armă de foc, starea lui s-a îmbunătăţit semnificativ sâmbătă. El este plasat în arest preventiv în spital, iar cadrele medicale au considerat că audierile sunt "posibile".

content-image

Vineri dimineaţă, agresorul, înarmat cu două macete de 40 cm, a atacat o patrulă din patru militari, strigând "Allah Akbar" ("Dumnezeu este mare", în arabă). Unul din soldaţi a fost rănit uşor în zona capului, în timp ce al doilea a încercat să-l oprească pe agresorul fără însă a folosi la început arma din dotare, dar ulterior a tras patru focuri, rănindu-l grav.

Muzeul Luvru, unul din cele mai frecventate din lume, a fost închis după atac, dar şi-a redeschis uşile sâmbătă.

Acest atac a reînviat amintiri dureroase în Franţa, unde o serie de atacuri jihadiste au lăsat în urmă circa 238 de morţi în 2015 şi în 2016, în urma cărora autorităţile franceze au instituit starea excepţională.

Mai multe semne de întrebare persistau duminică privind atacatorul: bărbatul spitalizat este într-adevăr El-Hamahmy şi dacă da atunci care au fost motivele acestui tânăr licenţiat în drept şi cadru comercial şi care lucra, se pare, într-o companie din Emiratele Arabe Unite (EAU)?

Citeşte şi: Liviu Dragnea, ATAC DUR la adresa unui protestatar controversat

Deocamdată se profilează versiunea unui lup singuratic, întrucât nimic nu demonstrează că ar fi avut contacte sau complici.

El a intrat în mod legal în Franţa, în data de 26 ianuarie, cu o viză turistică, venind cu un zbor din Dubai. S-a cazat într-un apartament din apropierea Champs Elysees, a declarat vineri procurorul Parisului, Francois Molins.

Călătoria sa fusese minuţios pregătită, potrivit unei surse apropiate anchetei: apartamentul costă 1.700 de euro şi a fost rezervat on-line, în iunie, cu mult înainte de solicitarea vizei turistice, depusă la sfârşitul lunii octombrie, sub numele de Hamahmy.

Chiar dacă acest nume apare, de asemenea, pe permisul de conducere al agresorului eliberat de EAU în 2011, această identitate nu a fost confirmată încă prin testul ADN-ului. În acest scop, anchetatorii francezi au intrat în contact cu serviciile specializate egiptene, dar autorităţile franceze vor să contacteze şi EAU şi Turcia.

Mai mult, niciun semn care ar trăda eventuala legătură a acestuia cu vreo grupare jihadistă nu a fost găsit în timpul percheziţiei în apartamentul închiriat on-line, dar anchetatorii cercetează în prezent telefonul său mobil şi tableta confiscate.

Le-a atras atenţia un mesaj postat în arabă, cu câteva minute înainte de atac, pe contul lui Abdallah El-Hamahmy şi în care acesta îşi exprimă, se pare, sprijinul pentru gruparea jihadistă Statul Islamic, care continuă să ameninţe Franţa cu represalii pentru participarea sa la coaliţia militară internaţională din Irak şi Siria.

Citeşte şi: Preşedintele Republicii Moldova, vizită de trei zile la Bruxelles

Dacă "caracterul terorist" al atacului "nu lasă loc de îndoială", în opinia preşedintelui Francois Hollande, tatăl lui Abdallah El-Hamahmy, un general (r.) de poliţie egiptean şi-a exprimat neîncrederea în această supoziţie într-o declaraţie pentru AFP, spunând că fiul său nu a arătat niciun semn de radicalizare.

Potrivit acestuia, fiul său este director comercial în Sharja (EAU), iar la Paris a venit într-o călătorie de afaceri, în timp ce soţia sa gravidă se află acum în Arabia Saudită, cu fiul lor de şapte luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.