Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța avertizează cu privire la Brexit: Greul cel mai mare abia urmează

brexit

Franţa a avertizat miercuri, referindu-se la Brexit, că "greul cel mai mare" abia urmează şi că ea nu va ceda "niciunei presiuni" în negocierile asupra viitoarei relaţii dintre UE şi Regatul Unit, informează AFP potrivit Agerpres.

"Nu vom ceda niciunei presiuni şi niciunei precipitări", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în urma unei întrevederi cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Palatul Elysee. "Trebuie să construim un nou parteneriat în materie de apărare şi de comerţ, care să întărească Uniunea Europeană, nu să o slăbească", a spus Macron. "Prioritatea este de a defini pe termen scurt, mediu şi lung interesele UE şi de a le menţine", a insistat el.

Regatul Unit va părăsi vineri UE. "Este o zi tristă, un eşec şi o lecţie pentru noi toţi", a subliniat liderul francez.

Odată ieşit din UE, Regatul Unit va iniţia cu cei 27 de membri ai Uniunii negocieri cu privire la viitoarea lor relaţie, în special la nivel comercial.

"Acum va începe perioada dificilă şi sunt tentat să vă spun că 'greul cel mai mare este în faţa noastră'", a adăugat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian în Adunarea Naţională.

Bruxellesul are drept prioritate să ajungă în 2020 la compromisuri asupra pescuitului, securităţii interne şi externe şi mai ales asupra comerţului cu bunuri. În materie de comerţ, Londra nu doreşte decât un simplu acord de liber-schimb, asemeni celor negociate de UE cu Japonia sau Canada.

"Vom manifesta vigilenţă absolută pentru a împiedica orice formă de concurenţă neloială, indiferent în ce domeniu", a subliniat ministrul de externe francez. "Accesul pe piaţa internă a UE nu este mecanic şi nici automat. Nu va exista un paradis fiscal, de mediu, comercial sau social la porţile UE. Negocierea va fi globală sau nu va fi deloc", a avertizat el.

Premierul britanic Boris Johnson speră să valorifice tranziţia post-Brexit prevăzută să aibă loc până la 31 decembrie 2020 pentru a încheia discuţiile cu UE, termen pe care Bruxellesul îl consideră foarte ambiţios.

Franţa s-a declarat deja gata să prelungească discuţiile dincolo de 2020, spre deosebire de Londra. "Vom face întotdeauna în aşa fel încât fondul să aibă prioritate asupra calendarului. Nu trebuie ca urgenţa să se transforme în grabă", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.