Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța avertizează, după un incident în Marea Neagră: 'Rusia reprezintă o amenințare pentru țară și aliații săi din NATO'

gandul.ro
avioane lupta

Rusia reprezintă, chipurile, o amenințare pentru Franța și aliații săi din NATO, a avertizat ministrul Forțelor Armate ale Republicii, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat publicaţiei "Midi Libre", relatează Rador Radio România.

"Da, (pentru Franţa) și, de asemenea, pentru toți europenii, aliații NATO. Să luăm ca exemplu situația cu atacurile cibernetice: imaginați-vă atacuri cibernetice simultane asupra spitalelor, primăriilor, afacerilor şi publicaţiilor precum "Midi Libre", cu date furate. Acestea sunt cazuri reale" - a spus ministrul francez, răspunzând la o întrebare a publicației dacă Rusia reprezintă o amenințare pentru Franța.

În același timp, într-o discuţie cu ziarul, acesta nu a dat exemple concrete de atacuri cibernetice asupra instituțiilor franceze, care ar fi fost săvârşite de Rusia. Anterior, ministrul francez a mai făcut declarații despre acțiunile agresive ale Rusiei față de Occident, menţionând un incident, care, potrivit afirmaţiilor sale, ar fi avut loc în urmă cu circa o lună, cu "amenințări" la adresa unui pilot francez, care patrula deasupra Mării Negre.

În plus, pe 18 februarie, Lecornu, într-un interviu acordat publicaţiei "Le Journal du Dimanche", a anunțat o creștere a atacurilor hackerilor asupra întreprinderilor franceze din complexul militar-industrial și a presupus că Rusia este implicată în acestea. Potrivit afirmaţiilor sale, în urmă cu câteva luni, hackerii au atacat o mare întreprindere de apărare din țară. Ministrul francez a subliniat că atacul a fost respins, "dar că acesta era evident rusesc". Nu a fost precizat numele companiei.

Incidentul din Marea Neagră

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, susține că rușii au amenințat că vor doborî avioanele de patrulare franceze din zona Mării Negre.

Sebastien Lecornu a catalogat amenințările, care vizează avioanele care patrulează în spațiul aerian internațional, drept o poziție „deosebit de agresivă” din partea Moscovei. Acestea au fost formulate luna trecută și aduc aminte de comportamentul Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, a mai spus demnitarul francez. „În urmă cu o lună, ca să vă dau un exemplu foarte concret, un sistem rusesc de control al traficului aerian a amenințat că va doborâ avioanele franceze în Marea Neagră, când eram într-o zonă internațională liberă unde patrulăm. Comportamentul Rusiei în 2024 nu are nicio legătură cu ceea ce am văzut în 2022 și, evident, înainte de agresiunea din Ucraina. Se explică prin faptul că Rusia se află în dificultate pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat ministrul pentru postul de radio RTL. Avioanele Franței fac parte din patrulele NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.