Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa AVERTIZEAZĂ Iranul: 'Ar fi o eroare gravă'

AP
racheta iran nuclear

Eventuala decizie a Iranului de a nu mai respecta prevederile Acordului atomic semnat cu marile puteri ar fi o "eroare gravă", a avertizat marţi Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franţei, potrivit MEDIAFAX.

Administraţia de la Teheran a anunţat marţi că intenţionează ca începând din 7 iulie să renunţe la unele obligaţii prevăzute în Acordul nuclear semnat cu marile puteri dar contestat de Statele Unite, informează agenţia de presă Fars. Pe fondul presiunilor exercitate de Administraţia Donald Trump, Iranul anunţase pe 8 mai că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene, Chinei şi Rusiei pentru menţinerea Tratatului.

Citește și: Tatăl adoptiv al Sorinei a recunoscut că a dat bani! Suma impresionantă pe care a plătit-o .

Franţa a avertizat marţi Iranul că încălcarea Acordului atomic ar fi o "eroare gravă". "Diplomaţiile din Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt mobilizate complet pentru a face Iranul să înţeleagă că nu ar fi în interesul său să renunţe la angajamente. Ar fi o eroare gravă", a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Times of Israel.

Franţa şi Germania au anunţat săptămâna trecută că vor depune toate eforturile pentru evitarea unui conflict militar între Statele Unite şi Iran, avertizând că riscurile se menţin, mai ales pe fondul presiunilor exercitate de Administraţia Donald Trump. Jean-Yves Le Drian a explicat că ameninţarea Iranului că va depăşi limita stocurilor de uraniu stabilită prin Acordul nuclear din 2015 este îngrijorătoare, însă a atribuit o parte din vină Statelor Unite. "Noi considerăm că decizia SUA de a încălca Acordul nuclear nu este bună şi că actuala campanie de presiuni maxime contribuie la tensiuni", a subliniat ministrul francez de Externe.

Citește și: Antenele mută în forță! Cine vine la conducere, începând cu această lună

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat că Administraţia Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. "Actuala situaţie se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menţionat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acţiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord", a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: "Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deşi neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacţie, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacţie la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situaţie foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte".

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.