Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța cere formarea unui guvern cât mai rapid în Liban

diplomatie.gouv.fr
jeaqn yves le drian

Ministrul de externe francez, Jean-Yves le Drian, a cerut luni Libanului ''formarea rapidă a unui guvern care să dovedească populaţiei'', după demisia echipei aflate la putere, în urma exploziei devastatoare care a avut loc săptămâna trecută în portul din Beirut, relatează AFP preluat de agerpres.

''Prioritatea trebuie să fie formarea rapidă a unui guvern care să dovedească în faţa populaţiei şi care să aibă misiunea de a răspunde provocărilor principale ale ţării, în special reconstrucţia Beirutului şi reformele fără de care ţara se îndreaptă către colaps economic, social şi politic", a declarat ministrul francez într-un comunicat.

La începutul serii, premierul libanez Hassan Diab a anunţat demisia guvernului său, la şapte luni de la preluarea conducerii.

Guvernul lui Diab s-a aflat sub presiunea străzii care acuză clasa politică că este responsabilă pentru explozia de marţea trecută, soldată cu cel puţin 160 de morţi, peste 6.000 de răniţi şi pagube considerabile.

"De acum este esenţial să fie auzite aspiraţiile exprimate de libanezi în materie de reforme şi guvernare'', a insistat Jean-Yves le Drian.

''În aceste momente dificile din istoria sa, Franţa este alături de Liban aşa cum a făcut întotdeauna'', a adăugat el.

Joia trecută, la două zile de la explozie, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat la Beirut, unde a cerut ''o nouă ordine politică''.

Înainte de explozie, populaţia libaneză era deja nemulţumită din cauza unei crize economice profunde care afectează ţara din toamna anului 2019.

Comunitatea internaţională a dat asigurări că nu va renunţa la Liban, cerând ca ajutorul să fie ''distribuit direct'' populaţiei şi să se realizeze o ''anchetă transparentă cu privire la cauzele catastrofei'' din portul Beirut.

În total, a fost strânsa suma de 252,7 milioane de euro pentru a ajuta victimele catastrofei din capitala Libanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.