Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța dă în clocot din cauza reformei pensiilor: Protestatarii au blocat temporar periferia Parisului / Opoziţia, aşteptată să depună moţiune de cenzură- VIDEO

Eurotopics
proteste pensii franta

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat vineri dimineaţă la postul RTL că poliţia a făcut 310 arestări în toată Franţa, dintre care 258 la Paris, în urma incidentelor violente care au izbucnit joi seara după ce guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru legea pensiilor, relatează Le Figaro.

Pe de altă parte, un grup de aproximativ 200 de manifestanţi chemaţi de filiala regională din Ile-de-France a sindicatului CGT a împiedicat vineri dimineaţă, timp jumătate de oră, circulaţia pe centura Parisului, în timpul unei acţiuni de protest la adresa reformei pensiilor.

Manifestanţii au coborât pe calea ferată în jurul orei 7.30 la Porte de Clignancourt, au folosit fumigene şi au blocat traficul pe centura interioară, înainte de a se îndrepta în marş spre Porte de la Chapelle, obligându-i pe şoferi să meargă în urma lor în ritm de melc.

Acţiunea a fost în general calmă, în ciuda unor semne de iritare din partea unor şoferi. La scurt timp după ora locală 8.00 (9.00, ora României), demonstranţii au părăsit şoseaua de centură şi au rămas pe una dintre căile de acces, iar traficul a putut fi reluat în mod normal.

Activarea articolului 49 alineatul 3 din Constituţia franceză a permis guvernului condus de Elizabeth Borne să adopte reforma pensiilor fără un vot în Adunarea Naţională, asumându-şi direct răspunderea guvernamentală. Constituţia franceză prevede însă că acum guvernul poate fi răsturnat, dacă se votează o moţiune de cenzură împotriva sa.

Opoziţia, aşteptată să depună moţiune de cenzură

Opoziţia are termen până vineri, la ora locală 15.20 (16.20, ora României), pentru a depune o moţiune de cenzură.

Grupul RN din Adunarea Naţională, prin vocea preşedintei sale Marine le Pen, a anunţat că va depune o moţiune. Însă deputaţii din grupul LIOT sunt cei care ar putea înclina balanţa pentru a scoate guvernul din joc. Moţiunea de cenzură pe care au anunţat că o vor depune ar putea aduna voturile RN şi ale stângii. Opoziţia trebuie să ajungă la un acord pentru a depune o moţiune de cenzură unică, transpartinică. Preşedintele grupului republicanilor (dreapta), Eric Ciotti, a declarat că grupul său nu va susţine o moţiune de cenzură, dar voci discordante s-au făcut deja auzite şi din grupul său.

La capătul unei zile decisive privind reforma pensiilor în Senat, apoi în Adunarea Naţională, guvernul a ales joi să folosească procedura cunoscută sub numele de „49.3”, prin care îşi asumă răspunderea guvernamentală pentru legea pensiilor care nemulţumeşte profund societatea franceză în special pentru că prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Seara, au avut loc proteste la Paris şi în alte câteva oraşe din Franţa. Scene de haos şi violenţe au fost raportate la Paris, Lyon, Marsilia şi Nantes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.