Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ziua în care Rusia A SUSPENDAT mesageria Telegram, Guvernul Franței anunță că își face o mesagerie criptată de teama spionajului

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Guvernul francez construieşte un serviciu propriu de mesagerie criptată din cauza temerilor că entităţi străine ar putea spiona conversaţii purtate între oficiali de la vârful statului, a indicat luni Ministerul pentru Societatea Digitală, transmite Reuters.

În jur de 20 de oficiali şi funcţionari civili de rang înalt testează noua aplicaţie, cu scopul ca folosirea sa să devină obligatorie pentru toţi membrii guvernului începând din vară, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului, scrie agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV! Dragnea vrea remaniere cât mai repede! Ce miniștrii surpriză sunt vizați

'Trebuie să găsim o cale de a avea un serviciu de mesagerie care nu este criptat de Statele Unite sau de Rusia. Începi să te gândeşti la potenţialele încălcări de securitate care pot surveni, după cum am văzut cu Facebook, aşa încât ar trebui să preluăm iniţativa', a explicat ea.

Aplicaţia guvernului francez a fost dezvoltată pe baza unui cod cu utilizare gratuită disponibil pe internet şi ar putea, în cele din urmă, să fie pusă la dispoziţia tuturor cetăţenilor, a menţionat purtătoarea de cuvânt, care a refuzat să precizeze denumirile codurilor sau serviciului de mesagerie.

Citește și: A fost aflat marele secret al lui Mihai Gâdea! Ce loc frecventează directorul Antena 3

Cercul de apropiaţi ai lui Emmanuel Macron - acum consilieri guvernamentali sau miniştri - au ajuns să aprecieze foarte mult aplicaţia Telegram, pe care au folosit-o pentru a pune la punct ascensiunea acestuia la putere şi campania prezidenţială de anul trecut.

Macron, ministru al economiei în administraţia anterioară socialistă, a vrut la acel moment să folosească un serviciu de mesagerie criptat pe care nici măcar rivalii săi din ultimul guvern să nu-l poată sparge, a declarat pentru Reuters un consilier apropiat al actualului preşedinte.

Citește și: Din ce motiv a fost chemată Lia Olguța Vasilescu azi la Parchetul General

Între timp, majoritatea deputaţilor săi s-au alăturat aplicaţiei, iar preşedintele însuşi poate fi adesea văzut conectat pe Telegram, uneori chiar în primele ore ale dimineţii.

Îngrijorările legate de securitate au început însă să crească în acest an, iar instrumente de securitate oferite de firma franceză Thales instalate pe smartphone-urile de serviciu ale oficialilor au împiedicat folosirea atât a WhatsApp, cât şi a Telegram.

Citește și: Legea care lovește crunt în români! Cum ni s-ar putea crește din nou facturile la electricitate

Telegram a fost creat de un antreprenor rus care a intrat în conflict cu autorităţile. Agenţia rusă de reglementare a telecomunicaţiilor a informat luni că a început să blocheze accesul la serviciul Telegram după ce compania a refuzat să se conformeze unui ordin de a permite accesul serviciilor de securitate ale statului la mesajele secrete ale utilizatorilor.

Citește și: Lovitură de teatru! Ce actor a intrat în echipa PRO TV și ce emisiune va prezenta .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.