Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa i-a adus un ultim omagiu lui Paul Bocuse, părintele gastronomiei franceze

agerpres.ro
franta omagiu Paul Bocuse

Bucătarul şef Paul Bocuse, promotor al curentului 'Nouvelle Cuisine' şi o legendă a gastronomiei franceze şi mondiale, a fost condus vineri pe ultimul drum la catedrala Saint-Jean din Lyon (sureste), unde s-au celebrat funeraliile sale, scrie AGERPRES, citând EFE.

Citeşte şi: SCUT în faţa lui Radu Oprea, ministrul trimis în judecată. Tăriceanu: 'Aproape nu există om politic fără un dosar pe cap...'

Rude, prieteni, oficiali şi sute de bucătari şefi s-au reunit în catedrala neogotică pentru a-şi lua adio de la aşa numitul "Papa al bucătăriei", care a murit sâmbătă, 20 ianuarie, la 91 de ani. 

Numeroşi fani ai săi au sfidat ploaia rece care a căzut vineri dimineaţă la Lyon pentru a asista la funeraliile lui Bocuse transmise în direct pe un ecran uriaş instalat în afara catedralei. 

Printre oficialii şi personalităţile prezente s-au aflat actualul ministru de interne şi fost primar Lyon-ului Gérard Collomb şi preşedintele clubului de fotbal Olympique de Lyon, Jean-Michel Aulas. 

De la 'Monsieur Paul' au venit să-şi ia adio şi sute de colegi, precum chef Alain Ducasse, pe care Bocuse în considera elevul său model, Joel Robuchon, deţinător a unor prestigoase stele Michelin şi Daniel Boulud care stabilit în SUA. 

O pierdere la fel de grea ca cea a unui părinte şi uriaşă gratitudine au fost sentimentele exprimate de majoritatea "chef-ilor" care au lucrat cu celebrul bucătar de elită. 

Paul Bocuse, bolnav de Parkinson de mai mulţi ani, a murit sâmbăta trecută la Collonges-au-Mont-d'Or, localitate din afara Lyonului, unde s-a născut la 11 februarie 1926. 

Aici şi-a început cariera de bucătar în restaurantul familiei "Auberge du Pont" căruia ulterior i-a dat propriul nume şi cu care a obţinut 3 stele Michelin care l-au însoţit de-a lungul a peste 50 de ani. 

Considerat "părintele artei culinare din Franţa", Bocuse a fost totodată un ambasador al gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, care spre deosebire de bucătăria franceză tradiţională pune accentul pe simplitate şi pe prospeţime în calitatea ingredientelor. 

În 1961, statul francez i-a acordat numeroase distincţii şi titluri precum Legiunea de onoare. 

Americanii îi recunosc de asemenea meritele iar Culinary Institute of America i-a acordat titlul de "Bucătarul secolului". 

A devenit celebru pentru restaurantele sale de lux, mai ales Auberge du Ponte de Collonges de lângă Lyon, în care şi-a încântat oaspeţii timp de mai multe decenii. 

În 1987, el a lansat prima ediţie a competiţiei culinare "Bocuse d' Or" menită sa descopere şi să promoveze tinerele talente din gastronomie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.