Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa interzice reproducerea delfinilor şi orcilor în captivitate

twitter.com
atentat franta

Reproducerea delfinilor şi orcilor în captivitate este de acum interzisă în Franţa, în virtutea unei hotărâri publicate sâmbătă, ce impune reguli mai stricte pentru delfinarii. Activiştii pentru drepturile animalelor văd în această decizie ''sfârşitul programat al circurilor marine'', relatează France Presse.

O versiune anterioară a acestui text, semnat miercuri de ministrul al mediului Ségolene Royal, se limita să prevadă un ''control strâns al reproducerii delfinilor'', în funcţie de ''configuraţia şi mărimea bazinelor'', potrivit unui comunicat publicat atunci de minister. Dna Royal a ''reluat textul înainte de a fi publicat şi a dorit să fie mai radical'', a precizat ministerul sâmbătă pentru AFP. Ea ''a aflat că unele animale au fost drogate şi a vrut să meargă mai departe''.

''Pentru a asigura protejarea speciilor, a ameliora bunăstarea lor şi a elimina suferinţa animalelor, deţinerea în captivitate a unor specii de cetacee este interzisă'', cu excepţia orcilor (Orcinus orca) şi delfinilor mari (Tursiops trunchiază) care sunt ''în mod regulat deţinuţi în cadrul stabilimentelor autorizate, la data intrării în vigoare a hotărârii'', precizează documentul oficial publicat sâmbătă.

''În mod evident, aceasta înseamnă sfârşitul programelor de creştere, schimb sau import (...). Fără o posibilă reînnoire, aceasta înseamnă pur şi simplu sfârşitul programat al circurilor marine pe teritoriul nostru'', s-au bucurat asociaţiile Code Animal, Dolphin Connection, One Voice, Réseau Cétacés şi Sea Sheperd. ''Acest progres francez este istoric'', au subliniat acestea într-un comunicat.

Textul, care abrogă o decizie din 1981, prevede o creştere de cel puţin 150% a suprafeţei bazinelor, pentru a permite animalelor să se izoleze de public şi alte cetacee, spune ministerul. Clorul este interzis pentru tratarea apei. "Contactul direct între public şi animale, precum şi scufundarea vizitatorilor în bazine care adăpostesc cetacee sunt de asemenea interzise, conform Agerpres.

Delfinariile au la dispoziţie şase luni pentru a se conforma hotărârii, cu excepţia lucrărilor pentru aducerea la conformitate a bazinelor, care ar trebui realizată în termen de trei ani. Guvernul a explicat că noile norme au fost discutate cu asociaţiile de protecţie a mediului şi faunei, printre care Fundaţia Brigitte Bardot, Fundaţia 30 Millions d'Amis (30 de Milioane de Prieteni), Fundaţia Assistance aux Animaux (Asistenţă pentru Animale) şi Fundaţia Droit Animal (Apărarea Drepturilor Animalelor). Criticile s-au înmulţit în ultimii ani împotriva exploatării orcilor şi a delfinilor în parcurile acvatice, cum ar fi Marineland din Antibes, cel mai mare parc de atracţii marine din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.