Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franta, lovitura pentru Rusia. UE astepta demult aceasta decizie

nava-de-razboi-Mistral

Franţa a propus Rusiei rezilierea oficială a contractului privind furnizarea a două portelicoptere din clasa Mistral şi rambursarea sumelor deja plătite, cu condiţia să poată reexporta navele de război către o ţară terţă, lucru pe care Moscova îl respinge, relatează vineri cotidianul Kommersant, citat de AFP şi RIA Novosti.

Potrivit cotidianului economic rus, care citează surse din cadrul armatei, Parisul este dispus să ramburseze Moscovei aproximativ 785 milioane de euro, după ce autorităţile ruse şi-ar da acordul în scris ca cele două portelicoptere Mistral, a căror livrare către Rusia a fost suspendată în noiembrie pe fondul crizei ucrainene, să poată fi revândute de Franţa către o ţară terţă.

Kremlinul estimează prejudiciul suferit de Rusia la aproximativ 1,163 miliarde de euro şi refuză orice acord de reexportare a navelor înainte de rambursarea acestei sume.

'Proiectele de documente sunt în prezent în studiu de către guvernul rus, Ministerul Apărării şi toate instituţiile care au fost implicate în contractul privind Mistral', a indicat o sursă apropiată dosarului.

Franţa şi Rusia au încheiat în iunie 2011 sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy un contract în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro privind livrarea a două portelicoptere din clasa Mistral, dintre care primul urma să fie livrat în noiembrie 2014.

Parisul a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie amânarea 'până la noi ordine' a livrării primei nave construite la Saint-Nazaire (vest), ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că susţine cu arme şi combatanţi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, unde ar fi desfăşurat chiar trupe regulate, fapt negat categoric de Moscova.

Preşedintele francez Francois Hollande a recunoscut în aprilie că Franţa ar putea 'rambursa' sumele vărsate de Rusia pentru achiziţia celor două nave Mistral. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la rândul său, că Moscova se aşteaptă ca sumele angajate să fie returnate.

Prima din aceste nave, 'Vladivostok', trebuia iniţial să fie remisă Moscovei la mijlocul lunii noiembrie 2014, dar ea se află în continuare în portul Saint-Nazaire, la fel ca cea de-a două nava, 'Sevastopol', după numele portului ce găzduieşte flota rusă din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia.

Aceste nave de război polivalente pot transporta elicoptere, tancuri sau ambarcaţiuni de debarcare. De asemenea pot găzdui un stat major şi un spital.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.