Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța reproşează Rusiei că face din Sputnik V un instrument de 'propagandă'

lexpress.fr
Jean-Yves Le Drian

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a reproşat vineri Rusiei că face din vaccinul său anti-COVID-19 un instrument de "propagandă", a relatat France Presse, potrivit AGERPRES.

"Modul în care este gestionat este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât unul de solidaritate şi de ajutor sanitar", a declarat el la radio France Info.

Dând exemplul Tunisiei, ministrul a comparat anunţurile de livrare ruseşti cu livrările deja efectuate prin sistemul internaţional Covax de ajutorare a ţărilor celor mai defavorizate, creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"Rusia a anunţat cu mult tamtam mediatic că va dona 30.000 de doze de Sputnik tunisienilor", a afirmat ministrul francez de externe.

"Dar în acelaşi timp Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra încă 400.000 până în luna mai. Vor exista în total patru milioane de doze care sunt prevăzute pentru acest an Tunisiei. Acesta este adevăratul efort de solidaritate, este adevărata cooperare sanitară", a spus el.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

Şeful diplomaţiei franceze a vorbit despre războiul de influenţă în jurul vaccinului anticoronavirus în care sunt implicate Beijingul şi Moscova.

"China şi Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin înainte chiar de a-şi vaccina propria populaţie", a declarat Jean-Yves Le Drian.

Citând cazul Senegalului, el a arătat astfel că atunci când China anunţa că "a livrat 200.000 de doze acestei ţări", Covax "livrase" deja dublul acestui număr.

În pofida succesului proclamat al vaccinului său Sputnik V, omologat în 56 de ţări, cu multă propagandă publică, Rusia întârzie să-şi vaccineze propria populaţie, din care o parte importantă rămâne neîncrezătoare în acest ser, notează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a vaccinat marţi departe de camerele de filmat, denunţă la rândul său criticile europene, pe care le consideră "stranii", ţinând seama de urgenţa sanitară şi de lentoarea campaniei de vaccinare în Europa.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate în cursul anunţării sale din vară, fiabilitatea Sputnik V a fost validată în februarie de revista ştiinţifică The Lancet. O cerere de omologare este examinată în prezent de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.