Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa se pregătește pentru incendiile de vegetaţie, cu o lună mai devreme

Romania TV
incendiu vegetatie

Franţa va avea pregătite brigăzile de luptă împotriva incendiilor de vegetaţie şi avioanele lor care transportă apă începând de la 1 iunie, cu o lună mai devreme decât de obicei, pentru a se adapta astfel la focarele ce apar mai timpuriu în comparaţie cu anii trecuţi din cauza schimbărilor climatice, a anunţat un oficial francez cu rang înalt, citat de Reuters.

O iarnă neobişnuit de uscată a redus umiditatea din sol şi a crescut temerile legate de o posibilă repetare a situaţiei din 2022, când 785.000 de hectare au fost distruse de flăcări în Europa - mai mult decât dublu faţă de media anuală din ultimii 16 ani, potrivit Agerpres.

"Anul trecut am avut incendii de vegetaţie cel mai devreme în iunie, aşadar am decis să ne mobilizăm forţele la maximum, iar avioanele şi brigăzile de la sol vor fi pe deplin pregătite la 1 iunie", a declarat inspectorul general pentru securitate civilă Francois Peny, în timpul unei vizite întreprinse la o bază aeriană din Nimes, un oraş din sud-estul Franţei.

"Asta înseamnă cu o lună mai devreme decât în trecut. (Aceste fenomene - n.red.) sunt un semnal foarte clar al schimbărilor climatice", a adăugat el.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat în luna aprilie, cu ocazia primului incendiu major de vegetaţie izbucnit lângă graniţa cu Spania, că Franţa se îndreaptă spre "o extrem de dificilă vară a anului 2023, posibil la fel de dificilă ca vara din 2022".

Anumite departamente din sudul Franţei au introdus deja restricţii privind consumul de apă, iar Institutul geologic a precizat că rezervele scăzute de apă freatică ar putea să provoace o secetă şi mai gravă în această vară.

Spania se confruntă în această săptămână cu temperaturi care riscă să atingă pragul de 40 de grade Celsius, despre care meteorologii au prognozat că vor doborî recordurile termice pentru luna aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.