Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și Australia încearcă să 'depăşească recentele decepţii' legate de criza submarinelor. Ambasadorul francez va reveni la Canberra

Naval Group
Suffren submarin

Ambasadorul Franţei în Australia, care fusese rechemat la Paris după anularea unui megacontract de submarine franceze, va reveni la Canberra, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP.

'I-am cerut de acum ambasadorului nostru să revină la Canberra', a declarat Le Drian într-o audiere legată de criza submarinelor în faţa comisiilor de afaceri externe şi de apărare din Adunarea Naţională.

Ministrul nu a precizat la ce dată va reveni la post ambasadorul Jean-Pierre Thébault, dar anunţul a fost salutat de guvernul australian.

Ministrul de finanţe Josh Frydenberg a declarat că speră că cele două state vor putea să 'depăşească recentele decepţii'.

'Este evident că cele două ţări, Franţa şi Australia, împărtăşesc un număr de interese comune. Prin urmare, să sperăm că vom putea să reaşezăm această relaţie pe şine', a spus el la postul de televiziune Channel 9.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat săptămâna trecută un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Citește și Germania și Danemarca repatriază femei din Siria care se alăturase organizaţiei jihadiste Stat Islamic

Le Drian a explicat că ambasadorul în Australia va avea 'două misiuni, să contribuie la redefinirea termenilor relaţiei noastre cu Australia pe viitor, iar această relaţie trebuie să tragă consecinţele rupturii majore de încredere cu acest guvern'. 'Şi să ne apere ferm interesele în punerea concretă în practică a deciziei australiene de a pune capăt programului de viitoare submarine', a adăugat el.

Jean-Yves Le Drian a subliniat că Franţa este decisă să rămână 'angajată deplin în regiunea indo-pacifică', şi a fost de părere că Australia, optând pentru submarine cu propulsie nucleară în locul tehnologiei franceze, face 'un salt în necunoscut'.

'Ar fi multe de spus atât despre abandonarea de suveranitate pe care o reprezintă acest program, cât şi despre saltul în necunoscut pe care îl constituie pentru australieni alegerea de a recurge la o tehnologie pe care nu o stăpânesc, pe care nu o vor stăpâni în viitor şi care îi lasă, aşadar, în întregime la latitudinea evoluţiilor politicii americane', a comentat el.

În opinia ministrului francez, Australia a 'ales securitatea, justificată de agravarea tensiunilor actuale cu China, în detrimentul suveranităţii'.

'Doresc ca partenerul nostru australian să nu descopere în viitor că le va fi sacrificat pe ambele', a mai spus şeful diplomaţiei franceze.

Citește și Un judecător federal a blocat temporar o lege care interzice majoritatea avorturilor în Texas

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.