Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa va iniţia demersuri diplomatice pentru condamnarea acţiunilor Iranului în domeniul nuclear

BBC Science Focus Magazine
nuclear

Franţa şi ţări aliate vor iniţia demersuri pentru condamnarea la nivel internaţional a deciziei Iranului de limitare a inspecţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţii nucleare, anunţă Guvernul de la Paris, anunță MEDIAFAX.

"Tensiunile în domeniul nuclear ne vor forţa ca în următoarele zile să emitem o notă de protest în cadrul Consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică", a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, conform agenţiei Reuters.

Iranul a anunţat limitarea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în contextul tensiunilor cu Statele Unite. Teheranul a anunţat că nu va mai accepta inspecţii inopinate la instalaţii nucleare.

Marea Britanie, Franţa, Germania şi SUA au exprimat "preocupări grave" privind acţiunile Iranului şi au prezentat un proiect de rezoluţie Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Iranul şi Rusia au avertizat că vor fi consecinţe grave dacă proiectul de rezoluţie va fi adoptat.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.