Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fratele defunctului comandant Massoud asigură că talibanii nu au cucerit întreg Panjshirul

TOLO.news
talibani

Talibanii nu au cucerit întreaga regiune Panjshir din Afganistan, anunţă miercuri Ahmad Wali Massoud, fratele defunctului comandant Ahmad Shah Massoud, un simbol al luptei antitalibane, relatează AFP.

”Talibanii au venit împreună cu teroriştii să cucerească drumul din Panjshir. Cei care cunosc geografia Panjshirului o cunosc. Ei au venit să cucerească un drum. Însă Panjshirul are atâtea văi”, a declarat Ahmad WaliMassoud la un simpozion pe tema Afganistanului, organizat de către o universitate elveţiană şi Misiunea Permanentă a Afganistanului la ONU, la Geneva.

”Aşadar, să nu credeţi că, pentru că au cucerit un drum, au cucerit Panjshirul”, a subliniat el, alături de scriitorul francez Bernard Henri-Lévy.

Citește și: Iranul condamnă 'ferm' asaltul talibanilor în Panjshir

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul deplin al Văii Panjshir şi au ameninţat pe oricine vrea să li se opună.

Valea Panjshir, o enclavă în care accesul este dificil, situată la 80 de kilometri nord de Kabul, era fieful opoziţiei armate împotriva talibanilor, care au preluat puterea la 15 august, în urma unei campanii militare fulger, cu două săptămâni înainte de plecarea ultimilor militari străini din ţarăm informează News.ro.

Ahmad Wali Massoud a insistat asupra faptului că talibanii ”nu au cucerit Panjshirul”.

”Avem în continuare mii de combatanţi în Vale, care pot reveni în orice moment”, a declarat el.

”Am fost atinşi, dar nu am murit, suntem în continuare în viaţă”, a subliniat el.

Citește și: Talibanii îi ameninţă pe toți cei care încearcă sa le opună rezistență: 'Oricine ar încerca să creeze o insurecţie va fi reprimat dur'

În Panjshir - un vechi bastion antitaliban, pe care fostul comandant legendar Ahmed Shah Massoud l-a făcut celebru la sfârşitul anilor '80, înainte să fie asasinat de către Al-Qaida, în 2001 - se află Frontul Naţional afgan al Rezistenţei (FNR), condus de către Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud.

Panjshirul nu a căzut nici în timpul ocupaţiei sovietice, în anii '90, şi nici în timpul ascensiunii talibanilor, un deceniu mai târziu.

Citește și: VIDEO| Cedează și rezistența din Afganistan: Liderul opoziţiei afgane din Panjshir este dispus să negocieze cu talibanii

Ahmad Wali Massoud îndeamnă comunitatea internaţională să nu recunoască regimul talibanilor şi să susţină ”cauza Panşirului”.

”Noi luptăm pentru dreptul nostru, pentru libertate, pentru democraţie, pentru drepturile omului. Acesta nu este un război. Prin urmare, există acum oportunitatea, probabil ultima oportunitate pe care o avem, să luptăm în mod real împotriva terorismului în Afganistan şi în lume”, a tunat el, îndemnând la ”rezistenţă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.