Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Friedrich Merz, ales în mod oficial la conducerea Uniunii Creştin-Democrate germane

Friedrich Merz

Friedrich Merz, avocat corporatist şi un veteran al partidului, a fost ales în mod oficial luni la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, transmite dpa.

Merz, o voce proeminentă a aripii de dreapta din CDU, va conduce partidul într-o perioadă în care acesta încearcă să-şi revină după cel mai slab rezultat electoral din istoria sa, şi să se adapteze epocii post-Merkel, după retragerea fostului cancelar creştin-democrat din viaţa politică.

Merz a obţinut 95,33% din voturile exprimate prin corespondenţă, procedura oficială necesară pentru confirmarea votului online dat de delegaţii la conferinţa din 22 ianuarie a partidului, când noul lider, candidat unic de altfel, a câştigat cu un procent de 94,62 din opţiuni.

Scrutinul de la conferinţă a avut loc după un vot informal în decembrie în care Merz i-a învins pe contracandidaţii săi Norbert Roettgen şi Helge Braun, care se poziţionau amândoi drept continuatori ai liniei mai centriste a fostului cancelar Angela Merkel, informează Agerpres.ro.

Friedrich Merz, de profesie avocat, ex-lider de grup parlamentar în anii 2000 şi fost rival al Angelei Merkel, este partizanul unei orientări spre dreapta a partidului. În 2009 a ieşit din viaţa politică pentru o carieră în cel mai mare fond de investiţii din lume, Black Rock, după ce a pierdut în faţa lui Merkel într-o luptă internă în CDU, şi a revenit în Bundestag în 2021.

Alegerea sa în fruntea CDU s-a produs la cea de-a treia sa tentativă după ce Angela Merkel şi-a anunţat în septembrie 2018 demisia din funcţia de lider al partidului.

Merz a pierdut anterior în favoarea succesoarei preferate de Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, în acelaşi an şi apoi în faţa lui Armin Laschet în ianuarie 2021.

Laschet a demisionat după ce, sub conducerea sa, CDU a înregistrat în septembrie trecut cel mai slab scor electoral din istoria partidului.

Merz va conduce CDU împreună cu noul secretar general al partidului, Mario Czaja, care a obţinut un scor de 94,24% la votul prin corespondenţă.

'Preluăm CDU într-o perioadă dificilă', a recunoscut Friedrich Merz, subliniind totuşi că partidul nu şi-a pierdut încrederea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.