Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frigul a adus și EXPLOZIA importurilor de gaze: Rușii își freacă mâinile de bucurie

karadeniz-press.ro
gazoduct

Importurile de gaze în România au crescut de trei ori, odată cu valul de frig care s-a lăsat peste ţară, ajungând să conteze în proporţie de peste 30% în consumul total, un procent nemaivăzut din 2008. Practic, în prezent, profitând de preţurile mici la care îşi permit să livreze, Gazprom recucereşte piaţa din România, pierdută în ultimii ani. Apoi, aşa cum precizează surse din piaţă, “îşi pot permite să scumpească”.

Importurile de gaze au urcat de la 30.000 de MWh pe zi la 110.000 de MWh pe zi, cu 96.000 de MWh marţi, 9 octombrie, Potrivit datelor Transgaz din perioada 4 -8 octombrie. În 4 octombrie, încă erau 20 de grade, temperatură maximă, media pe ţară. În 8 octombrie, temperatura a coborât la 12 grade. În patru zile şi cu opt grade în minus, importurile au urcat cu 200%.

Citește și: Pretul mic al barilului lasa Romania fara petrol. Rezervele scad in ritm alert

Situaţia ar putea continua, pentru că ruşii continuă să găsească clienţi - firme în piaţă. Aceasta pentru că vând la un preţ în jurul a 60 de lei/MWh(aproximativ 160 de dolari/1.000 mc – n.r.), potrivit declaraţiilor făcute recent de către preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, în timp ce Romgaz nu poate vinde sub 72 de lei/MWh, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, acesta este nivelul la care este impozitat de stat. În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii şi furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieţei, 60% pe venitul suplimentar din liberalizare, producătorii de gaze plătesc acest impozit pentru un nivel de preţ de 72 de lei pe MWh chiar dacă ei vând la un preţ mai mic. Prin urmare, Romgaz se vede aproape scoasă de pe piaţa consumatorilor industriali, care contează în proporţie de 75% în totalul naţional şi unde sunt cei mai mulţi bani, anunță Capital.ro.

Citește și: Scandal SEXUAL de proporții. Un bărbat a pus mâna pe jurnalul soţiei care

“Furnizorii s-au orientat către preţul cel mai mic, forţând producătorii interni fie să scadă preţul, fie să reducă producţia. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când preţul de import al gazelor naturale scade sub preţul curent al gazelor domestice. Desigur, noi trebuie să ţinem seama şi de componenta strategică privind siguranţa în aprovizionare”, spune, pentru Capital, preşedintele ANRE.

În prezent însă, Romgaz vede cum poziţia de piaţă i se erodează încontinuu. De altfel, acest lucru se vede şi în rezultatele financiare. În primul semestru al acestui an, Romgaz a realizat un profit net de 615,3 milioane de lei, în scădere cu 19,74% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifa de afaceri a scăzut şi ea cu 17%, până la 1,8 miliarde de lei.

Citește și: Știai? Ce se întâmplă cu părțile intime ale femeii când face sex

Romgaz este cea mai mare companie aflată în proprietatea statului roman. Produce jumătate din gazele României, cealaltă jumătate fiind a Petrom. De asemenea, aproape toată capacitatea României de stocare gaze în depozite subterane pentru sezonul rece îi revine companiei din Mediaş, care deţine o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, dintr-un total de circa 3,2 miliarde la nivel naţional.

România consumă anual circa 12 miliarde de metri cubi de gaze, din care doar 3 miliarde de metri cubi revin casnicilor. În 2008, consumul era de 18 miliarde de metri cubi, din care 30% reprezenta import. Din 2010 şi până anul trecut, importurile au fost nesemnificative, însă odată cu scăderea puternică a preţului internaţional al gazului, iată că ruşii recâştigă rapid terenul pierdut în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.