DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Front comun în lupta cu criminalitatea: MAI Moldova va semna un acord cu FBI

FBI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va semna un acord cu Biroul Federal de Investigații (FBI).

Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, după vizita de lucru a delegației MAI în Statele Unite ale Americii, în perioada 15-19 noiembrie 2021, transmite presa din Republica Moldova.

"În cadrul vizitei a avut loc întâlnirea cu Biroul Federal de Investigații (FBI), în urma căreia FBI și MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului FBI „Schimb global de date biometrice și alte date de identitate”.

Odată formalizat, acordul respectiv va oferi posibilitatea de a căuta în baza de date a FBI de aproape 80 de milioane de înregistrări și de a primi înapoi un raport al oricăror rezultate asupra teroriștilor și criminalilor transnaționali cunoscuți sau suspectați. Acest acord va ajuta investigațiile, va îmbunătăți eficacitatea aplicării legii și va promova siguranța publică. Din anul 2002, în cadrul acestui program participă peste 50 de țări, care au acces la peste 450.000 de date biometrice", a precizat Ana Revenco.

Totodată, ministra a subliniat că o altă vizită a avut loc în cadrul Biroului Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii (INL) al Departamentul de Stat al SUA.

"În cadrul acestei întâlniri s-a pus în discuție importanța cooperării internaționale între agențiile de aplicare a legii specializate și subdiviziunile MAI în domenii precum combaterea criminalității transfrontaliere, a traficului de droguri, traficului de arme, traficului de ființe umane etc.

Asistentul secretarului Departamentului de Stat, Tood D. Robinson, a felicitat Republica Moldova pentru intenția și perseverența de a moderniza țara. La invitația delegației Ministerului Afacerilor Interne, oficialul american și-a exprimat interesul efectuării unei vizite la Chișinău la începutul anului 2022, pentru a susține reformele inițiate de Ministerul Afacerilor Interne.

Vizita la Homeland Security Investigation (HSI) și Biroul Interpol Washington a marcat prima întrevedere dintre conducerea MAI și HSI – agenție care întrunește cele mai multe organe de aplicare a legii din SUA, responsabilă de investigarea criminalității și amenințărilor transnaționale la nivel național și internațional, inclusiv responsabilă de securitatea frontierelor și domeniului vamal. S-a discutat despre asigurarea schimbului de informații ca element obligatoriu în investigarea criminalității transfrontaliere în contextul procesului de tehnologizare, sporirea mobilității oamenilor, dar și adaptabilitatea și perfecționarea structurilor criminale", a mai declarat ministra.

În cadrul briefingului de presă, ministrul a relatat despre întâlnirea delegației cu Dereck J.Hogan, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA.

"Ratificarea de către Moldova a Convenției de la Istanbul a fost remarcată de oficialul american ca un pas important în prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie.

Domnul Hogan a felicitat Republica Moldova pentru cursul democratic și proeuropean pe care l-a ales, dar și pentru eforturile statului de a dezvolta acest parcurs într-o manieră proactivă și în beneficiul cetățeanului", a mai subliniat Revenco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.