Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgeri de la FSB: Scenarii pentru Moldova în contextul războiului din Ucraina

Pinterest
Moldova

Recent, jurnaliștii de investigații de la RISE Moldova au publicat un material intitulat ”Agenții FSB, responsabili de Moldova” și au prezentat mai multe documente care ar fi ale serviciilor secrete din Rusia în care este analizată situația din Republica Moldova.

În unul dintre aceste documente sunt descrise 6 scenarii privind evoluția situației din țara noastră în contextul războiului din Ucraina, transmite Realitatea.md

Scenariul 1. Acest scenariu decurge din situația politică actuală din Moldova și poate avea loc în cazul în care Rusia va îngheța operațiunea militară din Ucraina, cotrolând regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. ”Pe termen scurt, acest scenariu nu schimbă situația, iar pe termen mediu, vor crește riscurile de blocaj al Transnistriei și șantajul asupra Rusiei. Moldova va fi militarizată și, cel mai probabil, va adera la forțele militare anti-ruse”, se arată în document.

Scenariul 2. Aici serviciile ruse vorbesc despre obținerea accesului pe teritoriul Transnistriei, după ce va fi încheiat războiul din Ucraina, iar mai multe regiuni din țara vecină vor trece sub controlul Moscovei. În acest caz, Tiraspolul va rupe toate relațiile cu autoritățile de la Chișinău, iar Moldova va demara procedura de unire cu România. În acest scenariu rușii vorbesc despre posibile proteste în Găgăuzia, la Chișinău, dar și în Nordul Moldovei. Situația va deveni instabilă și se va menține pe parcursul anilor. Din documente mai rezultă că acest scenariu este unul destul de periculos pentru țara noastră.

Scenariul 3. Transnistria va rămâne o regiune cu statut neclar, dar întărind-uși situația economică se va implica activ în procesele din Moldova și va face lobby pentru vectorul estic. Puterile occidentale și cele pro-române se vor opune acestui proces, iar unele regiuni ar putea trece sub jurisdicția României. În acest caz se va păstra instabilitatea, dar se pierd unele regiuni.

Scenariul 4. Acest scenariu poate fi realizat în cazul în care Rusia va lua sub control regiunea Odessa și o parte din Vinița. Aici sunt două situații care se pot produce: 1. Transnistria, Găgăuzia și Nordul țării vor trece sub influența Moscovei, se va merge la compromis și totul va decurge pașnic, fără vărsări de sânge. 2. Întregul teritoriu al Republicii Moldova trece sub controlul Rusiei, vor fi vărsări de sânge și se pot produce o ciocniri directe dintre Rusia și NATO.

Scenariul 5. Moldova pierde regiune transnistreana, confirmă oficial statutul de neutralitate și devine o zonă offshore controlată de Occident.

Scenariul 6. Transnistria va rămâne în componența Moldovei, potrivit prevederilor din ”Planul Kozak”. Va fi confirmat statutul de neutralitate al țării, influența Occidentului ”se va nivela” în contextul influenței ruse în regiunea transnistreană, Găgăuzia și Nordul Moldovei. Moldova va deveni un ”hub”, teren pentru discuții dintre Rusia și Occident. Acest scenariu este puțin probabil de realizat din cauza lipsei forțelor politice la Chișinău, care ar promova această idee.

alfa-1 by Realitatea.md

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.