Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FSB-ul rusesc a arestat consulul Estoniei: ar fi fost prins în flagrant când primea documente clasificate

themoscowtimes.com
FSB Rusia

Consulul Estoniei la Sankt Petersburg, în Rusia, a fost arestat în flagrant delict, primind ”documente clasificate” de la un cetăţean rus, au anunţat serviciile ruse de securitate FSB, pe fondul unei multiplicări a scandalurilor de spionaj între Moscova şi Occident, relatează AFP.

”FSB l-a arestat în flagrant delict pe diplomatul eston Mart Lätte, consul la Sankt Petersburg, în timp ce primea documente clasificate de la un cetăăţean rus”, au anunţat marţi serviciile ruse de securitate, potrivit agenţiilor ruse de presă, informează News.ro.

”Un asemenea gest este incompatibil cu statutul de angajat diplomatic şi are un carcater clar ostil faţă de Rusia. Măsuri vor fi luate împotriva diplomatului străin, conform normelor dreptului internaţional”, a avertizat FSB.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului eston de Externe, Aari Lemmik, a denunţat acuzaţii ”total nefondate” şi a catalogat arestarea diplomatului drept o ”provocare” rusă.

”Este vorba despre un nou exemplu al faptului că Rusia nu vrea relaţii consulare cu vecinii săi şi Uniunea Europeană”, a denunţat ea.

Scandaluri de spionaj s-au multiplicat în ultimii ani între Moscova ţi Occident, odatăcu o creştere continuă a unor tensiuni, în urma crizei ucrainene şi anexarea Crimeei în 2014.

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt Petersburg, Aleksandr Sosoniuk a fost arestat de FSB şi acuzat că a încercat să obţină informaţii secrete. El a fost îndemnat să părăsească teritoriul rus.

Rusia este acuzată în numeroase scandaluri de spionaj în mai multe ţări europene, care au condus de fiecare dată la expulzări încrucişate de diplomaţi.

Tensiunile sunt extrem de puternice în Europa între Rusia şi Cehia, care acuză Moscova de faptul că se află la originea unor explozii sângeroase care au distrus un depozit de muniţie pe teritoriul ceh în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.