Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FSLI explică rezultatele de la titularizare: 'Este eșecul clasei politice care a condus România în ultimii 30 ani'

edu-news.ro
miting FSLI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) consideră că rezultatele de la examenul de titularizare sunt eșecul clasei politice care a condus România în ultimii 30 de ani și că vina nu poate fi dată doar pe profesori, anunță Mediafax.

„Rezultatele Examenului Național de Titularizare sunt eșecul clasei politice care a condus România în ultimii 30 de ani! Cine vrea să arunce vina doar pe profesori, nu face altceva decât să arunce praf în ochii opiniei publice”, se arată într-un comunicat al FSLI.

Federația consideră că rezultatele sunt slabe, dar nu sunt surprinzătoare: „Ne întrebăm de ce este surprins Președintele României, domnul Klaus Ioahannis, de aceste rezultate, în condițiile în care domnia sa provine din rândul cadrelor didactice și suntem convinși că știe sau ar trebui să știe, de ce s-a ajuns aici”.

Reprezentanții sindicatului susțin că aceste rezultate sunt „produsul complicității politicienilor din partide diferite, care s-au succedat la conducerea acestei țări, fie ca parte a puterii executive, fie ca parte a puterii legislative, care nu au mișcat un deget pentru schimbarea în bine a învățământului, ba din contră au avut grijă să îl mențină într-o permanentă subfinanțare”.

FSLI susține că nu se poate face performanță fără oameni bine pregătiți, implicați și devotați acestui sistem, iar acest lucru înseamnă luarea unor măsuri urgente.

În opinia sindicaliștilor, cele mai mari greșeșli făcute în ultimii sunt sunt: salariile neatractive din sistem, neglijarea aproape totală de către învățământul superior a formării inițiale a cadrelor didactice, umilirea cadrelor didactice, în diferite forme, de la critică neconstructivă în spațiul public, până la nepăsarea afișată de clasa politică față de problemele reale și grave ale acestora, dar și birocrația care a transformat cadrele didactice în scribi.

„Cei care ne conduc sunt buni doar la discursuri populiste și știu exact cum să manipuleze opinia publică aruncând vina și responsabilitatea pentru orice formă de eșec al sistemului de învățământ, în ograda celor care chiar muncesc– angajații acestui sistem! E ușor să arăți cu degetul de la pupitrul insituției pe care o conduci, e ușor să găsești țap ispășitor, mai greu e să îți asumi, că prin funcția pe care o ai, fie că ești ministru, parlamentar sau șef al statului, nu ai făcut nimic sau nu cât trebuie pentru redresarea școlii românești! Este evident că situația actuală a învățământului nu este cea dorită și acest lucru trebuie să ne pună pe fiecare dintre noi pe gânduri- sindicate, Guvern, cadre didactice, elevi și părinți. Trebuie făcut front comun pentru a schimba în bine învățământul din România, iar mentalitatea față de acesta: , trebuie să dispară”, a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI.

Rata notelor peste șapte, necesare pentru titularizare, a fost în 2021 în scădere față de anii trecuți, respectiv 44,47% față de 58,66% în 2020, a anunțat Ministerul Educației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.