Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FUGA lui Sebastian Ghiță se lasă cu PEDEPSE: Decizia luată de MAI

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Ghiță

Ministrul Afacerilor Interne a solicitat de urgenţă şefului Poliţiei Române efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul 'dispariţiei' lui Sebastian Ghiţă şi privitor la cooperarea interinstituţională, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă, potrivit unui comunicat al IGPR.

Sursa citată arată că până în acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Ghiţă, fapt pentru care activităţile desfăşurate de către poliţişti nu se circumscriu celor dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.

Citește și: `Clanul Bușoi` a luat în stăpânire Banatul (presa)

"Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a persoanei în cauză", se arată în comunicat.

Acesta mai arată că, pe 31 martie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a emis o ordonanţă prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune împotriva lui Sebastian Ghiţă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova fiind desemnat să pună în executare această activitate procedurală.

Citește și: Bomba lui Iohannis : “Desemnarea va avea loc dupa Craciun !”

Pe timpul controlului judiciar, conform programului de supraveghere întocmit, inculpatul avea obligaţia de a se prezenta o dată pe săptămână la sediul IPJ Prahova. Totodată, conform măsurilor dispuse de procuror şi, ulterior, de către instanţa de judecată, inculpatului i s-a interzis să părăsească teritoriul României, interdicţie care a fost comunicată Poliţiei de Frontieră pentru efectuarea menţiunilor în evidenţele specifice.

Măsura controlului judiciar a fost prelungită succesiv, în faza urmăririi penale de către DNA prin ordonanţă, iar ulterior în faza judecăţii, prin încheiere de şedinţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, menţinându-se şi obligaţia inculpatului de a nu părăsi teritoriul României.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

Activităţile din cadrul controlului judiciar s-au desfăşurat conform procedurii penale. Ultima dată, inculpatul a fost prezent, conform programului stabilit, în faţa poliţiştilor, în data de 19 decembrie, când i-a fost înmânată şi hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Prin aceasta, instanţa a admis cererea de modificare a conţinutului controlului judiciar în sensul înlăturării obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României, hotărâre care nu este definitivă şi nici executorie. Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicţia de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare şi în prezent", precizează IGPR.

Citește și: INCREDIBIL Sevil Shhaideh a fost propusă premier al României

De asemenea, la data de 19 decembrie, după prezentarea la sediul IPJ Prahova a celui în cauză, DNA Serviciul Teritorial Ploieşti a dispus prin ordonanţă efectuarea de activităţi ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertăţii inculpatului.

"Măsurile în cauză au fost puse în executare de Direcţia Operaţiuni Speciale", se mai arată în comunicat.

Citește și: Muntele ATHOS: Avertisment dur legat de profeţiile despre Apocalipsă

În dimineaţa zilei de 20 decembrie, deoarece nu a mai fost semnalată prezenţa inculpatului la locuinţa din municipiul Ploieşti, Ghiţă a fost citat la sediul IPJ Prahova.

Întrucât acesta nu s-a prezentat, poliţiştii au informat Înalta Curte cu privire la acest aspect pentru dispunerea de măsuri în consecinţă.

Citește și: Ea e cea mai FRUMOASĂ româncă: Are 25 de ani și e din Timișoara / FOTO HOT

Comunicatul citat mai arată că, în această situaţie, s-a solicitat sprijin şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care a intensificat verificările la graniţă.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 21 decembrie, unitatea de parchet a emis un mandat de aducere pe numele celui în cauză la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru a fi pus în executare de către poliţişti.

Citește și: Jennifer Aniston a făcut SEX cu un pilot, copilot și un steward într-un avion / VIDEO

Conform art. 265 Cpp, "O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei".

"În acest context, poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale şi ordine publică din cadrul IPJ Prahova s-au prezentat la adresa indicată în mandatul de aducere precum şi la alte adrese de pe raza judeţului Prahova, însă inculpatul nu a fost găsit. Conform art. 266 al. 4 Cpp, au fost încheiate procese-verbale pentru fiecare adresă, care au fost înaintate, în aceeaşi zi, către DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti.

Citește și: ȘOC la McDonald’s! S-au scumpit toate produsele: Iată noile prețuri

Ulterior, aceeaşi unitate de parchet a transmis un nou mandat de aducere, având termenul de executare momentul depistării, sens în care Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română au extins activităţile în vederea identificării inculpatului.

"Măsurile privind intensificarea verificărilor la punctele de trecere a frontierei se menţin, în aşa fel încât inculpatul să nu poată părăsi ţara", precizează IGPR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.