Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate profita China de marea deversare cu apă contaminată de la Fukushima, în ciuda victimizării

japantimes.co.jp
fukushima

Japonia a declarat că va începe să elibereze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară devastată de la Fukushima pe 24 august, în ciuda îngrijorărilor exprimate de țările vecine, inclusiv China, și de comunitățile locale de pescari. Planul, aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez, este considerat crucial pentru dezafectarea centralei nucleare, care a fost distrusă de tsunamiul din martie 2011, informează Al Jazeera.

Apa, folosită pentru a menține reactoarele la rece, a fost depozitată la fața locului de la dezastru, iar operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co (Tepco), nu mai are spațiu pentru a o păstra.

Premierul Fumio Kishida a declarat marți că a cerut Tepco să "se pregătească rapid" pentru descărcarea apei și că se așteaptă ca "eliberarea apei să înceapă pe 24 august, dacă condițiile meteorologice permit".Japonia a declarat că eliberarea apei este sigură, lucru susținut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite a dat undă verde planului după o inspecție în luna iulie, afirmând că acesta respectă standardele internaționale și că impactul asupra oamenilor și mediului este "acceptabil".

Cu toate acestea, unele țări vecine, în special China, și-au exprimat scepticismul cu privire la siguranța planului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în iulie că Japonia a dat dovadă de egoism și aroganță și a afirmat că nu a consultat pe deplin comunitatea internațională cu privire la eliberarea apei. Activiștii sud-coreeni au protestat, de asemenea, împotriva planului, deși Seulul a concluzionat, în urma propriului studiu, că eliberarea apei respectă standardele internaționale și a declarat că respectă evaluarea AIEA.

Apa - echivalentul a peste 500 de bazine olimpice de înot - include, de asemenea, apă subterană și ploaie care s-a infiltrat în containere.

Apa a fost diluată și filtrată pentru a elimina substanțele radioactive, deși au rămas urme de tritiu, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă, potrivit Tepco, care spune că apa va fi diluată până la niveluri de tritiu mult sub cele aprobate la nivel internațional înainte de a fi eliberată în Pacific.

Apa va fi eliberată în ocean, în largul coastei de nord-est a Japoniei, la o rată maximă de 500.000 de litri  pe zi

Grupul de presiune ecologistă Greenpeace a declarat că procesul de filtrare este defectuos și că o cantitate "imensă" de material radioactiv va fi dispersată în mare în următoarele decenii. Însă Tony Hooker, un expert în domeniul nuclear de la Universitatea din Adelaide, Australia, a respins argumentele acestuia ca fiind "alarmiste".

"Tritiul a fost eliberat de centralele nucleare timp de zeci de ani, fără a fi evidențiat niciun efect negativ asupra mediului sau sănătății", a declarat Hooker pentru agenția de presă AFP.

China interzice importurile de fructe de mare din 10 prefecturi din Japonia, inclusiv Fukushima și capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte prefecturi sunt permise, dar trebuie să treacă testele de radioactivitate și să aibă dovada că au fost produse în afara celor 10 prefecturi interzise. Hong Kong, o piață importantă pentru exporturile japoneze de fructe de mare, a amenințat, de asemenea, cu restricții.

Oamenii din Coreea de Sud sunt, de asemenea, îngrijorați, sute de persoane adunându-se la Seul la începutul acestei luni pentru a-și arăta opoziția față de acest plan.Acest lucru i-a îngrijorat pe cei implicați în industria japoneză a pescuitului, chiar în momentul în care afacerile începeau să-și revină la mai bine de zece ani de la dezastrul nuclear. "Nimic din ceea ce privește eliberarea apei nu este benefic pentru noi", a declarat pentru AFP Haruo Ono, pescar din a treia generație, în vârstă de 71 de ani, al cărui frate a fost ucis în 2011, în Shinchimachi, la 60 de kilometri nord de centrala nucleară.

James Brady, de la firma de consultanță în domeniul riscurilor Teneo, a declarat că, deși preocupările Chinei în materie de siguranță pot fi sincere, reacția sa dură are un iz distinct de geopolitică și rivalitate economică.

"Natura cu multiple fațete a problemei emisiilor de ape reziduale de la Fukushima o face destul de utilă pentru Beijing pentru a o exploata potențial", a spus Brady.

Beijingul poate "să exercite un anumit grad de presiune economică asupra axei comerciale, să exacerbeze clivajele politice interne pe această temă în Japonia... și chiar să exercite o potențială presiune asupra îmbunătățirii legăturilor diplomatice dintre Seul și Tokyo".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.